Hyvä video. Tyyliskenessähän on aika paljon keisarin uudet vaatteet -syndroomaa, ja tällaiset videot on aina virkistäviä ja toisaalta joillekin vaikea hyväksyä. Tosin tässä on hyvä pitää mielessä että videon loppupäätelmänä ei ollut se että CP:t olisivat huonolaatuiset, vaan että ne eivät ole niin hyvälaatuiset kuin niiden hinnasta tai maineesta voisi päätellä.

CP on ilmiönä mielenkiintoinen. Firmahan ei tunnetusti tee markkinointia, eikä niiden nettisivuillakaan ole oikein mitään infoa. Mistä käsitys laadukkuudesta on syntynyt? Yleisestihän ihmisillä on vaikeuksia tunnistaa laatua, vaan laatukäsitys syntyy hinnasta ja mielikuvista, eikä esim. ymmärryksestä materiaaleista tai rakenteista. Usein laatu sekoittuu myös fiilisasioihin, esim. miltä tuote näyttää tai minkälainen käsitys tuotteen käyttäjistä on. Tämä ei koske pelkästään kenkiä vaan lähes kaikkea — vaatteita, huonekaluja, elektroniikkaa, etc.

Suomessa varsinkin on hyvin yleistä että yrittäjä muodostaa myyntihintansa kustannusten perusteella, eikä esim. loppukäyttäjälle syntyvän arvon perusteella. Ehkä tämä sama ajattelu toimii myös ostopuolella niin, että kun tuote on kallis, niin ajatellaan että varmasti se on valmistettu kalliista (eli laadukkaista) materiaaleista. Ei kenellekään pitäisi silti tulla yllätyksenä että CP:issä maksat lähinnä brändistä.

CP on ollut oikealla tuotteella oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Noilla katteilla bisneksen pyörittäminen on varmaan aika leppoisaa rahantekoa.
Laatukäsitystä toki vielä vaikeuttaa se, että aikoinaan siirtyi jopa oikeasti heikosta laadusta ja sen loppuun kuluttamisesta kerralla niin runsaaseen ja enemmän tai vähemmän parempaan laatuun, ettei mikään ole sittemmin oikein loppuun asti päässyt kulumaan.

Suurin merkitys oli ilman muuta halvan pintanahan käytön jättämisellä satunnaisiin tennareihin, jotka on tosin sitten hyvin harvoin jalassa rotaation koosta johtuen.
Viimeksi muokannut Spectator, 09 Touko 2020, 11:01. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Ihan mukava tuollainen Rose Anvil -tyyppinen, käsityöläismäinen ote tuotteisiin: annetaan kuluttajille mahdollisuus katsoa mitä ovat ns. syöneet ja valistetaan samalla materiaaleista ja tuotantotekniikoista.

CP:t eivät ole varmasti pahimmasta päästä brändilisää ja kehnohkoa hinta-laatua, varsinkin jos osaa hyödyntää alennuksia, mutta noin ylipäänsä koko "luxury sneakers" -segmentissä on minusta melkoisesti ilmaa hinnoissa - tai hinta-laadussa - verrattuna vaikkapa käsintehtyihin reunospunoskenkiin.
Yleishavaintona koko sneakeriskene vaikuttaa aika hiljaiselta muutaman vuoden takaiseen verrattuna tai sitten tyylit on vaan kulkeutunut kauemmas omista jutuista johonkin Air Jordanien yms koristossujen puolelle. Eikä mua edes harmita :D

Pari vuotta sitten oli The Ten, Acronym, React Element 87 jne, jatkuvasti joku kutkuttelemassa perkeleellisen raffleshown takana. Nykyisin voi suurimman osan teknisemmästä Nikesta, Addusta yms. poistella aleista omaan tahtiin.
Lopettanut hypendin seuraamisen, mut käsittääkseni Air Jordanit ja off-white on edelleen se juttu. Yeezytkin vissiin myy edelleen raffleina.

Isossa kuvassa uskon sneakerskenen moukaroivan perinteistä kenkäteollisuutta vuosi vuodelta kovemmin. Ympäristöä havainnoimalla on helppo huomata, että tennareita on paljon enemmän kuin reunoskenkiä tai muita aikuisten oikeita nahkakenkiä ihmisten jaloissa. Voi vain kuvitella mikä tulee olemaan tilanne kymmenen vuoden kuluttua. Jos tennareita voi käyttää puvunkin kanssa (pl. hautajaiset), mihin reunoskenkiä pian tarvitaan?

Bootseja tulee käytettyä, mutta hyvin voisin käyttää pelkkiä tennareita omassa arjessa tuntematta oloani alipukeutuneeksi. Sneakerskenen alle mahtuu monenlaista kenkää monenlaiseen tilanteeseen.
Muistelen että näin jo 90-luvun puolivälissä Tukholmassa pukumiehillä lenkkareita (Nike, Adidas). Ajattelin silloin että ovat vaan siirtymiseen ja vaihtavat asialliset kengät toimistolla.
alspe kirjoitti:Aiemmin joku taisi mainita, että Saksan ebaysta? saisi Ultraboosteja alle sataseen toimitettuna. Missä, mistä (ei ainakaan ihan heti löytynyt)?

Taas saa vinkata jos on jäänyt mieleen missä voisi olla halvimmat Ultraboostit 41 koossa.
Kenelläkään kokemuksia Vejan Rick Owens collabosta? Nähnyt noita reilun satkun hintaan muutamaan otteeseen ja alkanut vähän kiinnostella.
Kuva

Leikkelee Koion valkoiset tennarit ja vertaa laatua Common Projectseihin. Ens viikon lauantaina vuorossa Stan Smithit. Ei tämäkään video tarjonnut mitään uutta ja yllättävää, mutta oikaisi joitakin väärinymmärryksiä edellisen pätkän pohjalta. Enemmän minua kiinnostaisi tietää, että mitä muotitalojen tennarit on syöneet.

On aika selvää, ettei näissä "paremmissa" nahkaisissa tennareissa ole juurikaan laadullisia eroavaisuuksia. Samat Margom-pohjat ja suunnilleen samanlaiset materiaalit. Laadun arviointi pelkkien materiaalin perusteella on vaikeaa, mutta luulisi jonkinlaista eroa löytyvän Stan Smitheihin verrattuna.
Lue lisää alueelta Pukeutuminen tai katso uusimmat viestit.