Nyt kun Sony julkaisi uuden A9-lippulaivakameran, niin ainakin vanhemmasta täyden kennon A7 II kamerasta on tarjolla melko hyviä tarjouksia. Itse vein Rajalalle vanhemman Olympuksen MFT kameran, sekä pari obiskaa ja maksoin välirahaa huikeat 319 €. Kittilinssi jäi kauppaan ja mukaan lähti yleiskuvaukseen sopiva Zeiss 55 mm Sonnar T*. Ero Olympukseen on melkoinen, setti kuitenkin säilyi vielä ihan kannettavana.

Kuva
Kuva

Artikkeli, joka myi mulle tuon 55 mm Zeissin:
http://www.arihallami.com/blogi/2014/sony-zeiss-sonnar-55mm

Nyt parin viikon kokemuksella ei voi muuta kuin suositella!
^En oo kameramarkkinoita seurannut vuosiin, mutta aika hyvän oloinen setti. Tutuilla trendi tuntuu olevan noihin peilittömiin.

Jää monesti itelläkin kamera himaan, vaikka suht kannettava setti. Kännykällä saa "dokumentoinnin" hoidettua, niin kynnys suurempi. Ehkä sitä taas innostuisi kuvailemaan tänä kesänä enemmän.
"Kuinka laatu ikääntyy"
Kuva

Billingham täyttää tänä kesänä 7 vuotta ja D3 9 vuotta. Yhdessä ovat käyneet kaikilla maailman mantereilla Antarktista lukuunottamatta ja matkaa on tehty kaikella mahdollisella Lufthansan Firstin ja armeijan kuljetuskoneen sekä moporiksan jopparin ja pitkän Mersun välillä. D3 käy ja kukkuu edelleen kuin uusi, eikä toistaiseksi ole löynyt syytä sitä päivittää. Tämän ongelman kanssa myös kamerafirmat painivat, sillä viimeisen 10 vuoden aikana kamerat eivät ole enää parantuneet kovin dramaattisesti, joten myynti laskee kuin lehmän häntä. Rahat kannattaakin rungon päivittämisen sijaan laittaa optiikkaan.

Peilittömissä kehitys toisaalta on ollut nopeampaa, mutta edelleen (A9 vielä testaamatta) etsin, automaattitarkennus ja akkukesto ovat peilillisiä dinosauruksia huonompia.
Kyllähän nuo peilijärkkärit on pelattu valmistajien toimesta vähän kuin läpi jo muutama vuosi sitten ja parannukset on perus "vähän enemmän kaikkea vanhaa"-tyyppisiä. Nykyään yksi juttu on tietysti jo resoluutio - retinanäytöillä 12Mpix-kuvassa ei kauheasti ole enää croppivaraa.

Itsellä oli tässä kanssa kaluston päivitysmeiningit ja vanhalle X100:lle piti löytää järkevä seuraaja. Rajalan kanssa oli ensin legendaarinen X100F-episodi ja lopulta noita kävi parikin pyörähtämässä, koska vanhat Fujin tele- ja laajakulmalisäkkeet - joiden piti olla virallisesti yhteensopivia - eivät menneetkään kiinni kameraan.

Lopulta Fuji lupasi vaihtaa lisäkkeet uusiin, mutta siinä vaiheessa olin ehtinyt tilata jo Fujilta X-T2:n. Molemmat saapui parin päivän sisällä ja tuli käännyttyä aika nopeasti siihen tulokseen, että X-T2 sopivilla primeillä tarjoaa 90% siitä mitä X100F. Kompaktius on käytännössä melkein samaa luokkaa. Alkuun hankin 23/2 ja 35/2 -linssit.

(Budjetti toki melkein tuplaantui, mutta nämä on näitä.)

Ja toki paljon enemmän, joista itselle tärkeimpinä:
+Fujin loistava linssivalikoima
+Sääsuojaus
+Kunnon 4k videokuvausmahdollisuudet
+Todella nopea tarkennus

Elektroniset etsimet on nykypeilittömissä sen verran hyviä, että mieluummin käytän sitä kuin optista. Aika puhdasta rakkautta tuolla on kuvata - varsinkin kun filmisimulaatio-JPEG on Fujilla todella kaunista.

Kuva

DAMMMNin Sony on omassa sarjassaan kyllä melkoinen tykki ja tuo linssi on mieletön. Nuo Sonyn linssit on vaan melko hinnoissaan, tuo 55 on vielä ihan ok.
Fujin APS-C-systeemi on kyllä kieltämättä aika täydellinen kompromissi kuvanlaadun ja koon välillä. Ja prime-kuvaajaa lämmittää hyvä optiikkavalikoima. Jos ei olisi naimisissa Nikonin F-bajonetin kanssa niin sellainen voisi omastakin Billinghamista löytyä. FF-peilittömät alkavat olla enää marginaalisesti pienempiä kuin peililliset kun ottaa huomioon, että optiikka on samassa kokoluokassa peilille suunniteltujen kakkuloiden kanssa ja osin jopa isompaa/painavampaa, joten koko setin suhteen ei enää koko/painoeroa ole. Silloin myös herää kysymyksiä miten käy ergonomian kun kevyen ja pienen rungon eteen lämäistään 2.8-zoomeja kiinni.
Itse olen noita peilittömiä joskus mietiskellyt mutta omassa tarpeessa jäisivät juuri väliinputoajaksi ja vaatisivat kuitenkin oman objektiivisarjansa. Kännykät (Galaxy S7, S8) alkaa olemaan kuvanlaadussa sitä tasoa, että perusmaisemakuvaus ja dokumentointi hoituu mainiosti niillä ja sitten taas nuo erillisobjektiiviella varustetut välimallin kamerat ei peilillistä merkittävästi jää, mitä tulee raahattavuuteen. Itselläni se porras on kuitenkin siinä, että meneeko taskussa vai laukussa ja jopa 5D MarkII + 70-200 millinen 2.8-zoomi menee Mismon pohjalla vaivatta.

Lisäksi tietty se, että nuo parhaan pään peilittömät maksaa enemmän nyt kuin nämä peilirungot kymmenen vuotta sitten ja samoin kuin uusissa peilirungoissa, niissä on paljon kaikkea sellaista uutta, mitä en tarvitse tai edes huomaa.
Kuva
Kuva

Kumpikaan ei mene taskuun, mutta paino- ja kokoeroa on kuitenkin itselle merkittävästi.

Fujin x100-sarjalainen menis nippa nappa johonkin barbourin taskuun, mutta helpommin se tulee selän puolelle käännettynä remmissä.
Se on vaan se, että kun tuohon pistää valovoimaisen telezoomin kiinni niin peilirunkokin on vain se pieni osa, joka roikkuu siellä putken päässä ;)
^no näin se toki on.

Itsellä pääosa käytöstä on primehiippailua, mutta ennemmin tai myöhemmin tulee varmasti ostettua myös valovoimainen zoomi.
Lue lisää alueelta Kulttuuri & lifestyle tai katso uusimmat viestit.