Viime aikoina oon pyrkinyt taas skarppaamaan henkisen kasvun suhteen, joten oon aloittanut kuuntelemaan duunimatkoilla ja juoksulenkeillä podcasteja (tai no jälkimmäinen vaihtoehto vasta teorian tasolla mut for reals oon tällä viikolla aloittamassa treenaamisen kesän juoksukoitoksiin). Kiinnostaisikin herätellä täällä vähän keskustelua aiheesta, veikkaan et jonkin verran kuuntelijoita löytyy. Eli ilmiantakaa parhaat podcast-vinkit jne.

Älkää pistäkö pelkkää listaa kaikista vastaan tulleista hyvistä podcasteista, vaan mieluitenkin ainakin vähän arvostelua tai kommenttia mukaan. Tässä omia suosikkeja (löytyy kaikki ainakin iphonen podcast-sovelluksesta):

History of Philosophy without any gaps
Brittiläisen King's Collegen filosofian professori Peter Adamsonin juontama superkunnianhimoinen 'cast jossa käydään läpi filosofian koko historia. Tarkastelussa ei ainoastaan suurimmat nimet, vaan pyrkivät tosiaan huomioimaan eri maanosien ja kulttuurien merkittävimmät ajattelijat kreikkalaisesta historiasta eteenpäin. Tahti on hyvä, useimmiten ajattelija per jakso, mutta merkittävimpien tyyppien tuotantoon ja ajatuksiin pysähdytään pidemmäksikin aikaa.

Itse kuuntelin tätä pari vuotta sitten kun fillaroin duunimatkoja ja pituuden puolesta nämä olivat just passeleita (n.20-30min), eli ehti yhden kuuntelemaan aina yhteen suuntaan matkatessa. Tuolloin pääsin jonnekin hellenistiseen aikaan, mutta aloitin nyt tuossa joku aika sitten koko kuunteluprojektin alusta koska tuntui et aika hatarasti oli mielessä. Tähän mennessä sarjaa on tullut vähän vajaat 250 jaksoa joiden aikana on edetty vasta suurinpiirtein 1200-luvulle, eli työsarkaa on vielä jäljellä Adamsonilla kollegoineen (ja podcastin kuuntelijoilla!).

Serial
Ykköskausi herätti varmaan monellakin podcast-innostuksen, eikä ihme. Tosi hyvin rakennettu ja auttaa ymmärtämään että mihin koko formaaatista ylipäätään parhaimmillaan on. Tämänlaiseen tutkivaan journalismiin on varaa enää harvalla medialla, joten radiotyön omaleimaisuus korostuu jotenkin entisestään. Serialin ykköskaudella selvitellään 90-luvun lopulla tapahtuneen opiskelijatytön murhaa kymmenen jakson ajan eri perspektiiveistä, mutta erityisesti kertojan rooli tulee esiin tavalla johon harvemmin on perinteisen journalismin puolella totuttu. Juontaja Sarah Koenig arvioi koko ajan suhdettaan tuomittu Adnan Syediin, joka on todella sympaattinen ja yleensä varsin uskottavan tuntuinen, mutta jonka tarinassa on kuitenkin todella turhauttavia aukkoja ja epäloogisuuksia.

Joulukuussa alkanut kakkoskausi on vielä käynnissä, itse aloitin kuuntelemisen vastikään. Nyt aiheena on vuonna 2009 talibanien vangiksi jääneen Bowe Bergdahlin tapaus. Bergdahlia epäillään sotilaskarkuruudesta ja tapaus on vasta menossa sotaoikeuteen, joten nyt aikaperspektiivi on varsin erilainen (vrt Serial jossa tapahtumat olivat jo kuluneiden vuosien hämärtämät). Vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta vielä ei osaa enempää sanoa.

Song Exploder
En ole ihan kauhean intensiivesti seurannut musiikkia enää pitkään aikaan, mutta tässä sarjassa on todella mielenkiintoinen konsepti - otetaan yksi biisi ja puretaan se osiin. Muusikot käyvät läpi raita kerrallaan biisiä ja kertovat syntytarinaa. Jaksot ovat sopivan lyhyitä (n.10 min) joten tällaisen kerkiää kuuntelemaan vähän lyhyemmänkin tuokion aikana. Ei myöskään mitään suurempaa tarinaa, joten helppo kuunnella jaksoja ihan sen perusteella et mitkä artistit jne kiinnostaa.

Jari Sarasvuo
Sarasvuon 2013 Yle Puheella alkanut radio-ohjelma on täydellistä podcast-kamaa. Tunnin mittaisissa jaksoissa sukelletaan miehen persoonan muodostaman linssin kautta ihmisenä olemisen peruskysymyksiin. Sarasvuo on aika ristiriitainen hahmo, mutta radiotoimittajana ihan loistava. Läpät menevät tietyllä tavaa överiksi aika useinkin ja miehen narsismi yhdistyy kiehtovalla tavalla sellaiseen itsensä alentamiseen (vrt. ne Stronghold-videot taannoin) ja itseruoskintaan. Sarasvuolla on sellainen tosi jännä ja huikean laaja sivistys, josta ei kuitenkaan ikinä tiedä et kuinka paljon siinä on syvempää sisältöä ja kuinka paljon vaan sitä että tyyppi osaa poimia mielenkiintoisen ajatuksen sieltä ja toisen täältä, peittäen pohdintojen väliset halkeamat retoriikalla. Osittain tästä syystä hyvästä ohjelmasta kyse. Olin joskus aikoinaan kuullut pätkän Puheelta mutta jäi tuolloin jostain syystä kesken, nyt löysin kaverin suosituksesta. Pistän hyvän kiertämään ja suosittelen kaikille.

Radiolab
Aika paljon myös vahvaan tuotantoon ja ammattitaitoon pohjautuva Radiolab on podcastien kuninkuusluokkaa ja ihan syystä. Jaksojen aiheet ovat aika usein ihmisten käyttäytymiseen ja suuriin kysymyksiin tavalla tai toisella sidottuja, mutta laajalta skaalalta. Radiolabia on tullut kakstoista kautta eli jaksoja riittää, mutta ne toimivat kaikki itsenäisesti eli näitä on helppo lähteä kuuntelemaan. Yksi tunnetuimpia lienee Facebookin käyttäytymiskokeiluista kertova Trust Engineers, joten siitä esim on hyvä lähteä liikkeelle. Ajoittain tässä on kyllä se ongelma, että tuotanto ja kaikki on niin ammattimaista, että tulee kuunneltua jakso ja sitten jälkikäteen vasta miettii et eipä siitä oikein mitään jäänyt käteen, tai että sisältö jäi lopulta aika köykäiseksi. Parhaimmillaan todella hyvä, mut taso vaihtelee kyllä kovasti.
Viimeksi muokannut bowtiepasta, 22 Helmi 2016, 11:59. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Hyvä ketju. Näitä on mukava kuunnella. Omat podcastit rajoittuu Joe Roganiin ja Pakkotoiston omiin, jos vieras on kiinnostava. Aloittelija näiden suhteen.
Todella hyvä treadi. Ite treenailen tällä hetkellä maratonille ja lenkit menee lähinnä podeja kuunnellessa. Tykkään erityisesti podcastien ja henkisen kasvun rinnastamisesta :D

Omat suosikit atm:

Serial - ks. pastan kuvaus ekassa postauksessa.
Freakonomics Radio - Todella laadukasta ja ajatuksia herättävää sisältöä taloudesta ja yhteiskunnasta.
Bill Simmons Podcast - Bloggaajasta USA:n vaikutusvaltaisimmaksi urheilutoimittajaksi noussut kaveri. Urheilusisältö välillä aika köykäistä, sen sijaan populaarikulttuurin puolelta todella mielenkiintoisia vieraita.
The Lowe Post - NBA:sta pintaa syvemmältä.
This American Life - Legendaarinen radioohjelma ja podcast. Yksi jakso koostuu tiettyyn teemaan liittyvistä tositarinoista. TAL:ia kuunnellessa ajattelee usein, että totuus todellakin on tarua ihmeellisempää.
WTF with Marc Maron - Maron on persoona, joka välillä ihastuttaa, välillä vituttaa. Huippuluokan vieraita ja persoonallinen juontaja, kannattaa kokeilla.
Kalle Haatanen - Ylen kuvauksen mukaan Haatasen ohjelmassa puhutaan älyllisistä asioista kevyesti ja pinnallisista syvällisesti. Kuvaus on melko osuva. Haatasen vieraat ovat usein tuntemattomia, todella syvän tietämyksen omaavia asiantuntijoita, joita kuunnellessa tuntee oikeasti oppivansa uutta.
Hyvä aihe ja kiitos edellisille kirjoittajille mielenkiintoisista vinkeistä. Ainakin Kalle Haatanen ja Freakonomics pitää ottaa kuunteluun tämän viikon juoksulenkeillä tavanomaisten vaihtoehtojen (Politiikkaradio, Leikola & Lähde, Tukevasti ilmassa, Sarasvuo...) lisäksi.
Sarasvuon jutuille myös kehuja täältä. Vaikka hahmona en pidä, niin puhua osaa ja hyvällä tapaa se narsistisuus on käytössä tälläisessä yksinpuhelussa. Jos Sarasvuolla ei olisi mitään menneisyyttä tai se olisi vain joku "tutkinto", niin olisi mahdollisuuksia päästä pienimuotoiseen guru-asemaan puhelahjoilla. Tietenkin hänen kannalta kivempi, kun sai kusetettua yritysjohtajilta ja yhteiskunnan päättäjiltä massit köykäsellä new age hömpällä.
OldBalance kirjoitti:Hyvä aihe ja kiitos edellisille kirjoittajille mielenkiintoisista vinkeistä. Ainakin Kalle Haatanen ja Freakonomics pitää ottaa kuunteluun tämän viikon juoksulenkeillä tavanomaisten vaihtoehtojen (Politiikkaradio, Leikola & Lähde, Tukevasti ilmassa, Sarasvuo...) lisäksi.


Leikola & Lähteelle peukkua! on tullu myös kuunneltua paljon, vaikkakin viime aikoina jäänyt jostain syystä vähemmälle.
jari kirjoitti:kaarlella on ihan hyvä, sopivan kotikutonen, meininki. sachan horinoita oli eri toten hauska kuunnella.


Samaa mieltä tästä. Eli: https://soundcloud.com/kaarle

TV Tutuksi -podcast toimi myös varsin hyvin, erityisesti Silicon Valleyn kanssa nautittuna: https://soundcloud.com/tv-tutuksi

Jakso -podcastin Sulopuisto-Onninen-Arnkil -kolmikon läppiin oon tässä yrittänyt viime aikoina päästä sisään. Ihan lupaava fiilis, vaikken tarkempaan analyysiin vielä kykenekään: https://soundcloud.com/jaksofi/sets/sul ... nen-arnkil
Lue lisää alueelta Kulttuuri & lifestyle tai katso uusimmat viestit.