Tässä esim. yksi: http://www.amazon.com/Diguo-Permanent-C ... B00MNH14SU

Tässä NEXT-mallissa mukana pakkauksessa: https://prima-coffee.com/equipment/hario/siphon-next

Täysin samaa mieltä siinä, ettei kahvin valmistamisen perusidea tuosta muutu menetelmää vaihtamalla.

Suodattimen vaikutusta vois joskus tutkia vähän perusteellisemmin esim. kokeilemalla muiden firmojen papereita V60/Kalita esim. Aeropressissa ja vertailemalla tuloksia.

Makein kohta on usein löytynyt suurimmalla mahdollisella jauhatuskarkeudella, jonka uuttaminen onnistuu vielä riittävän pitkälle eli sopivaan extraction yieldiin. Dripperithän ei tässä mielessä anna hirveästi pelivaraa.
Ei dripperit tietenkään kirurgin työkaluja kuten vaikka clever saattaisi olla, mutta jauhatuksen karkeus on kuitenkin lopulta se kaikkein tärkein.

Yleisesti kahvi kannattaa jauhaa niin hienoksi kuin mahdollista ilman että lopputuote alkaa maistua yliuuttuneelta (palaneelta, ruokasoodalta, popcorniltä, hiileltä, miten sen maistaakaan).

Oman käsityksen mukaan suodatinpapereilla ei ihan hirveästi ole keskenään makueroja kunhan paperi on vain valkaistu. Muutama vuosi sitten kun aeropressin kanssa näprääminen oli kahvimaailmassa jollakin tavalla siistiä, löytyi aina muutama hahmo, jotka wac:ssä olivat leikelleet muista materiaaleista suodattimia ilman sen kummempaa menestystä. Brewers cupista ei myöskään viime vuosilta tule mieleen erityisiä menestyksiä erikoispapereilla. Suurimmat erot ovat juurikin suodatintyyppien välillä joka perustuu varmaankin rasvan kykyyn läpäistä käytetty suodatin. Voisikin kaivaa sifonin varastosta vaihtelun vuoksi.
Jeps!

Suosin Kalita Wavea Aeropressiin verrattuna monen pavun kohdalla. Johtuisko siitä, että Kalitan omilla valkaistuilla paperisuodattimilla kahviin pääsee enemmän öljyä. Ainakin silmämääräisesti vaikuttaa siltä, kun tarkastelee kupissa nesteen pintaa. Vastaavasti Aeropressin paperifiltterit suodattaa kai aika tehokkaasti rasvaa. Tämä saattaa ainakin osaltaan pyöristää makua?

Vai johtuuko Aeropressin pyöreämpi maku enemmänkin siitä, että koska uutot on sakkaisempia (ei niin puhtaita), niin makuvivahteita on hankalampi erottaa. Toisin sanoen makuvivahteet peittyy ja tilalle tulee enemmän täyteläisyyttä.

Mitäs sanot?
Onko jollain mielipidettä Kalita Wave vs V60? Tietyt baristat hehkuttaa toista ja muut toista. Itellä V60 mut tuoko Wave jotain muutakin lisää kuin yhden kapineen lisää kaappiin?
Minulla on molemmat, enkä ole huomannut kovin suurta eroa. En tosin ole tehnyt mitään kummempia testejä. Sen olen huomannut, että Kalitan paperi on paljon alttiimpi menemään tukkoon jos mylly tuottaa finesejä.

Tule keittämään testikupilliset, jos haluat kokeilla.
Aaron kirjoitti:Jeps!

Suosin Kalita Wavea Aeropressiin verrattuna monen pavun kohdalla. Johtuisko siitä, että Kalitan omilla valkaistuilla paperisuodattimilla kahviin pääsee enemmän öljyä. Ainakin silmämääräisesti vaikuttaa siltä, kun tarkastelee kupissa nesteen pintaa. Vastaavasti Aeropressin paperifiltterit suodattaa kai aika tehokkaasti rasvaa. Tämä saattaa ainakin osaltaan pyöristää makua?

Vai johtuuko Aeropressin pyöreämpi maku enemmänkin siitä, että koska uutot on sakkaisempia (ei niin puhtaita), niin makuvivahteita on hankalampi erottaa. Toisin sanoen makuvivahteet peittyy ja tilalle tulee enemmän täyteläisyyttä.

Mitäs sanot?


Alan adler, joka aeropressin on kehittänyt, käy jonkinlaista henkilökohtaista kolesterolisotaa ja aeropressin suodattimet on valikoitu tästä näkökulmasta. On siis mahdollista, että kalita päästää enemmän rasvaakin läpi. Aeropressissä kahvin mukaan pääsee kuitenkin varmadti enemmän muhjua verrattuna esim. Kalitaan, jossa kahvi on ns. natiivisti suodatettu paperin ja kahvimassan puolesta. Yleensä tällainen muhju vaikuttaa ns. trigeminaaliseen suutuntumaan tehden juomasta paksumman/likaisemman makuista. Periaatteessa rasvan määrä juomassa hidastaa makujen liukenemista kielen reseptoreihin mutta luulisi sillä olevan vaikutusta myös suutuntumaan. Tässä tapauksessa luulisin aeropressin maun liittyvän muhjun määrään. Muutenkin aeropress on vaikea laite saada toimimaan tasaisesti ja ainakin itse preferoin 100-0 drip-laitteita. Fwiw.

Domppa: ei niissä lopulta kummempia eroja ole. Kalitan kantava ajatus on köyttää batch brewer-keittimistä tuttua tasaista suodatinpaperia, jonka pitäisi teoriassa uuttaa kahvi tasaisemmin. Käytännössä kaikki suodatinkartiot on aina tuomittu epätasaiseen uuttumiseen kahvin ylä- ja alakerroksien välillä. Kahvin sekoittaminen veden alussa ja lopussa auttaa paljon tässä epätasaisuudessa. Jos v60 on jo ennestään, niin kalita ei imo tuo juurikaan lisää maum puolesta.
Tietäjille kyssäriä. Tummaa paahtoa on tullut hörpittyä maailman sivu, mutta tekisi mieli testailla piiiitkästä aikaa jotain vaaleampaa laadukasta sumppia. Pääasiassa keittelen V60:llä jos ja kun sillä on merkitystä. Mitäs vartennotettavia vaaleamman paahdon kahveja olisi Helsingin keskustan alueelta saatavissa?
walt kirjoitti:Tietäjille kyssäriä. Tummaa paahtoa on tullut hörpittyä maailman sivu, mutta tekisi mieli testailla piiiitkästä aikaa jotain vaaleampaa laadukasta sumppia. Pääasiassa keittelen V60:llä jos ja kun sillä on merkitystä. Mitäs vartennotettavia vaaleamman paahdon kahveja olisi Helsingin keskustan alueelta saatavissa?


Marssisin tekemään testihörpyt esim. Good Life Coffeen tai Johan & Nyströmin tiskille. GLC mainosti Facebookissa, että tänään oli tullut hyllyyn pari Drop Coffeen kahvia, ja lisäksi niiltä löytyy lafkan omia kahveja.

GLC on Kalliossa.

J&N on Skattalla.

Maja Coffee Roastery on myös mahdollisuus, mutta se on sit Lehtisaaressa.
Lue lisää alueelta Kulttuuri & lifestyle tai katso uusimmat viestit.