Ok, se mitä yritin sanoa, että tietyillä valmistajilla ei löydy objektiiveja joka lähtöön tai ovat sairaan kalliita eli ei ole kasvunvaraa, jos kuvaus vie mennessään. Tässä mielessä Canon ja Nikon ovat ne varmimmat valinnat. Vaikken tuota tunne, noin kamerana varmasti hyvä.

Vielä sellainen vinkki, että ei kannata unohtaa nettikauppoja, oma runko ja objektiivit järjestään Saksasta tai Jenkeistä tilattuja, kun kotimaan tarjoushinnatkaan ei ole olleet kilpailukykyisiä. Tuo voi olla poikkeus.
@Bowtie Tuo on kakkosversio, itsellä ykkönen, erosta en tiedä. Ebaysta irtoaa molempia 200 molemmin puolin. Nappaat olympuksen ja tuon linssin jostain käytettynä/halvalla niin eiköhän se ole siinä.

edit. Googlella löytyy paljon arvosteluja/juttuja tuosta linssistä.
En tunne pikkujärkkärien maailmaa mutta lähtisin siitä että hankkii sellaisen rungon jossa on peilin tai mieluummin prisman kautta toimiva etsin. Jälkimmäiset tosin taitaa olla kaikki vähän kalliimmasta päästä. LCD-etsimet, "digi-sarjan" objektiivit (Canon EF-S jne.) ja sellaiset sivuuttaisin suoraan koska niissä menee vähän pointti ohi eikä rakenna hommaa kunnolla päivitettävälle pohjalle.

Noista minijärkkäreistä välittyy vähän sellainen viba että niitä myydään enemmän retroilla ulkokuorilla hipstereille kuin käytettävyydellään kuvaamiseen. Se Canonin tai Nikonin ruma muovikuorinen hinnat alkaen -malli voi kuitenkin olla parempi vaihtoehto jos sille hommaa "oikeita" objektiiveja. Niistä myös pääsee aina eroon.
Peilittömät ovat kyllä olleet kovassa nousussa viime vuosina, ja aika moni tuttu valokuvaaja on siirtynyt sellaiseen. Itsekin oon tässä miettinyt, josko hankkiutuisi eroon vanhasta Canonin digijärkkäristä (40d, croppikenno) ja vaihtaisi peilittömään.

Toisaalta kuumottelisi kyllä joku muutaman vuoden vanha Nikonin täyden kennon kamerakin. Sellainen, jonka tiedostokoot pysyisivät vielä jossakin määrin kohtuullisina. Noissa uusissa kun tuppaa olemaan tiedostokoot siellä 40 megan kieppeillä per ruutu. Saa aika nopeasti alkaa kelailla myös kodin varmuuskopiointijärjestelmiä, jos tollaisella aikoo ammuskella.

Kolmas juttu joka kiinnostaa olisi vaan heittää kaikilla digivehkeillä (puhelinta lukuunottamatta) vesilintua, ja keskittyä noiden filmikameroiden käyttöön.

Jaa niin, pitikö tässä kirjoituksessa olla joku pointtikin? Jos piti, niin kai se olisi se, etten lähtisi niitä peilittömiä kameroita suorilta dumaamaan tai aliarvioimaan. Kyseessä on isompi juttu kuin pelkkä hipster fad.

Olympuksen PEN EP, Fuji X100s, Fuji XPRO jne. kaikki varmaan tsekkaamisen arvoisia.
^tuo Pastan kuumottelema Olympus om-d on juurikin peilitön micro 3/4 vehje.

Filmikuvaaminen kinnostaa, mites tuo kehityspuoli tapahtunee aka. onko vaikea hanskata
itse? Meillä ois ymmärtääkseni koululla pimiöön mahdollisuus.
Itselläni on puoliksi analoginen ja puoliksi digitaalinen tuo työnkulku. En oo tässä viime vuosina jaksanut kehittää (kamat ois, kemikaaleja ei), vaan kehityttänyt parissa eri labrassa. Mut prosessi menee tosiaan näin: 1) kuvaa 2) kehitä 3) skannaa ja käsittele.

Erityisesti mustavalkoisen filmin kehittäminen on kotonakin aika leppoisaa puuhaa. Kevyimmällä (eli ilman pimiötä) pääsee vaikkapa yhdellä kehitystankilla, kemikaaleilla ja tällaisella kehityspussilla:

Kuva
Kuva

Kuvatut filmit, sakset, tankki ja kelat tonne pussiin. Sit vetoketju kiinni, rullat auki ja filmit keloille ja tankkiin. Tämän jälkeen kamat voi ottaa ulos pussista, kaadella kemikaalit sisään ja hoitaa kehitysprosessin. Jos ei tahdo pussia, niin esim. ikkunaton kylppäri toimii samaan hommaan aivan hyvin.

Värifilkan kehityshommat ovat vähän monivaiheisemmat ja vaativat tarkempaa lämpötilojen säätöä kemikaaleille jne. Helsingissä Who's Next Lab hoitaa hommat kohtuullisin hinnoin ja aika hyvällä laadulla, joten siellä olen asioinut.

Filmikuvien paperille vedostaminen on oma hommansa, ja sekin on tosi kivaa, mutta vaatii sitten jo aivan eri tavalla laitteistoa. Mulla tulee pyöriteltyä suurin osa kuvista tietokoneella joka tapauksessa, ja eri firmojen tarjoamat digitulosteet ovat tarjonneet riittävän hyvän laadun. Porukoilta kyllä löytyisi myös suurennuskone, ja nuorempana tuli sitäkin hommaa harrastettua vähän enemmän, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana on kyllä jäänyt muutamaan kertaan... mut toisaalta: jos on mahdollisuus ja jaksaa vääntää, niin suosittelen kyllä sitäkin.
Kannattaa tosiaan miettiä, että minkä painoista/kokoista/näköistä kamera- ja linssikomboa jaksaa kantaa aina mukanaan. Itellä normikokoinen järkkäri ja 30-millinen F/1.4 linssi. Melko usein jää kamera kotiin.
Olen jonkun verran testaillut noita peilittömiä (Nikon 1-sarja, Fuji, Micro 4/3) ja eniten diggailen Fujista. XE-1 valikoitunut omaan käyttöön. Fujin 35/1.4 on huikean hyvä lasi ja sen kaveriksi mulla on ollut 18mm, jonka koin omaan käyttöön liian laajaksi, ja nyt 27mm pannukakku. Noita saa käytettynä ihan käsittämättömän halvalla.
Carlos B kirjoitti:Kannattaa tosiaan miettiä, että minkä painoista/kokoista/näköistä kamera- ja linssikomboa jaksaa kantaa aina mukanaan. Itellä normikokoinen järkkäri ja 30-millinen F/1.4 linssi. Melko usein jää kamera kotiin.

Tämähän se olis, se paras kamera on se joka on mukana.

IMO koko tätä pelitön vs. perinteinen järkkäri vs joku muu vaihtoehto -ongelmaan kannattaa suhtautua vähän vähemmän insinöörispeksikannalta ja enemmän nimenomaan ergonomian puolelta. Millä tavalla/missä/milloin kuvaan? Ja mitkä ovat ne laitteet joita jaksan oikeasti raahata mukana laukussa näihin tilanteisiin & tuntuvat hyvältä kädessä?

Sitten vasta mietitään niitä omia "teknisiä vaatimuksia" ja kuinka kriittisiä ne oikeasti ovat. Voiko niistä joustaa, vai ollaanko niistä valmiita oikeasti maksamaan painossa/koossa/rahassa? Olen melko varma, että aika monelle ihmiselle se paras vaihtoehto olisi kuitenkin loppuepeleissä joku Canon S120 tai Sony RX100:n kaltainen "premium"-pokkari.

Tai jos aivan ehdottomasti tarvitsee sitä isompaa kennoa tai vaihdettavia linssejä joku OM-D,NEX tai Fujin järjestelmä. Ja ihan vain siksi että niillä on suurempi todennäköisyys tulla käytetyksi kuin kolholla järkkäreillä.


tl;dr: älä osta laitetta yli tarpeen jos maksat siitä käyttöajan muodossa
Lue lisää alueelta Kulttuuri & lifestyle tai katso uusimmat viestit.