Aloitin kengäntekoharrastuksen koronahajoilun siivittämänä viime vuoden lopulla ja nyt kun eka pari on reunoksen viimeistelyä vaille valmis (odottelen työvälineitä postista), niin ajattelin että voisi jakaa kokemuksia tännekin.

Alla puhelimesta löytynyt random-kuva kaavaluonnoksesta ja sen jälkeen pari äsken räpsäistyä otosta tämän hetkisestä vaiheesta.

Spoiler:
Kuva
Kuva
Kuva

Kengät on kokonaan vuoratut ja tehty stitchdown-rakenteella. Ulkopohjat on Dainitelta. Jätän arvioinnin muille, mut ite oon aivan helvetin tyytyväinen.

Löytyykö foorumilta muita kengäntekijöitä tai käsityöläisiä? Vinculus aka Ostmo ei taida täällä enää vaikuttaa.
Viimeksi muokannut kvarkki, 27 Tammi 2021, 22:44. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Yksivaihde.netissä näin aikoinaan myös yhden harrastavan kengäntekijän (en tiedä vaikuttaako täällä myös) hienoja lopputuotteita, mutta et taida olla sama tyyppi, jos vasta koronan aikana aloitit.

Hienoa tekemistä. Näitä seuraa aina mielellään.
Kiitti! Nää on mun ekat joo. Tarkemmalla syynillä niissä on vielä paljon virheitä ja parannettavaa, mut ottaen huomioon että alottaessa tavote oli että lopputuloksen edes tunnistaisi kengäksi, niin ylitin itteni huimasti :D

Nyt kun tarkastin niin hahmottelin kaavaa ekan kerran jo syyskuun puolen välin tienoilla. Sittemmin tässä on ollut muuttoa ja remontointia välissä, niin tekeminen on venynyt. Enin aika on mennyt kuitenkin välineiden ja materiaaleiden etsintään ja odotteluun, kun lähtötilanne oli nolla.

Alla muutama kuva välivaiheista. Pitää ottaa seuraavasta projektista enemmän.

Spoiler:
Kuva

Yllä sisäpohjat on naulattu lesteihin kiinni. Nahka on paksua kasviparkittua naudan niskaa, jota on ennen kiinnitystä liotettu muutama tunti vedessä ja sen jälkeen annettu olla sanomalehden sisällä yön yli turpoamassa. Kuivuessaan se jää lestin muotoon, minkä jälkeen kaikki paitsi keskellä olevat 3-4 naulaa voi irrottaa. Nahka leikataan lestin reunojen myötäisesti ja aletaan rakentaa kenkää ympärille.

Spoiler:
Kuva

Yllä onkin sitten jo kokoon ommeltu päällisnahka. Kun sain nahkat postista, tajusin että käsin ompelu on tuhoon tuomittu ajatus jos kenkiä aikoo oikeasti tehdä. Onnistuin löytämään torin kautta yhdestä kuolinpesästä 100 vuotta vanhan suutarin singerin. Sillä on kuulema tehty kenkiä ja laukkuja viimeksi joskus viime vuosituhannen puolella. Pienen kunnostuksen jälkeen se alkoi tottelemaan ja tekee ihan hyvää jälkeä.

Ennen ompelua nahkojen reunat ohennetaan ja ne liimataan kontaktiliimalla toisiinsa kiinni ompelun helpottamiseksi.

Spoiler:
Kuva

Yllä päällisnahkaan on ommeltu vuori kiinni ja tehty nauhanreiät. Alkaa jo tunnistaa kengäksi.

Tämän jälkeen alkaa pinkominen. Kirjoitan siitä toisena päivänä.

Leikkasin tarkoituksella ensin nahkat toiseen kenkään ja ompelin ja pingoin ne, että näen onko kaavassa isoja virheitä (ei ollut oikeasti tuossa vaiheessa mitään hajua). Yllättävän hyvin se oli kuitenkin osunut kohdalleen. Toista kenkää varten lisäsin ainoastaan lisää pinkomisvaraa reunoihin työn helpottamiseksi.
Lue lisää alueelta Kulttuuri & lifestyle tai katso uusimmat viestit.