Hienoa, että foorumilta löytyy parempaa näkemystä kahvista ja sen valmistamisesta! Ainakin itse pyrin pitämään korvat auki aina mahdollisuuden tullen. :)

Onko näkemystä missä päin pääkaupunkiseutua pääsis harrastelemaan kuppinkia edullisesti ja asiantuntevassa seurassa? Ainakin muutamat kahvilat/paahtimot näyttää tarjoavan lyhytmuotoisia tilaisuuksia, joihin voi amatöörinä ja kotiharrastelijana hakeutua. Minne kannattais mennä hakemaan lisää oppia?
Viimeksi muokannut Aaron, 19 Maalis 2015, 13:17. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
J-Suo kirjoitti:
Kalitan kantava ajatus on köyttää batch brewer-keittimistä tuttua tasaista suodatinpaperia, jonka pitäisi teoriassa uuttaa kahvi tasaisemmin.


J-Suo, jos viitsit, niin voisitko hieman selventää tätä logiikka, en ihan ymmärtänyt, että miten toi suodatinpaperi myötävaikuttaa tasaisempaan uuttoon? Thanks!
J-Suo kirjoitti:
Käytännössä kaikki suodatinkartiot on aina tuomittu epätasaiseen uuttumiseen kahvin ylä- ja alakerroksien välillä. Kahvin sekoittaminen veden alussa ja lopussa auttaa paljon tässä epätasaisuudessa.


Oon ajatellut asian niin, että läpivirtaus suppilon keskiosassa on voimakkaampaa suhteessa reunoihin, ja tästä lähinnä epätasaisuus. Mistä toi ylä- ja alakerroksien epätasaisuus muodostuu? Paine-erosta vai kahvin liikkumisesta/sekoittumisesta pinnalla, kun neste kaadetaan kahvipedin päälle?
oktopus kirjoitti:Marssisin tekemään testihörpyt esim. Good Life Coffeen tai Johan & Nyströmin tiskille. GLC mainosti Facebookissa, että tänään oli tullut hyllyyn pari Drop Coffeen kahvia, ja lisäksi niiltä löytyy lafkan omia kahveja.

GLC on Kalliossa.

J&N on Skattalla.

Maja Coffee Roastery on myös mahdollisuus, mutta se on sit Lehtisaaressa.


'toksia.
walt kirjoitti:Tietäjille kyssäriä. Tummaa paahtoa on tullut hörpittyä maailman sivu, mutta tekisi mieli testailla piiiitkästä aikaa jotain vaaleampaa laadukasta sumppia. Pääasiassa keittelen V60:llä jos ja kun sillä on merkitystä. Mitäs vartennotettavia vaaleamman paahdon kahveja olisi Helsingin keskustan alueelta saatavissa?


Jos jaksat reissata, niin ehdotan Kaffa Roasterya Punavuoressa.

Myös Kaffe Obscura, paahtimo, vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta tästä ei sen enempää kokemusta. Onko joku tilannut papuja tuolta? Vaaleita paahtoja näyttäis olevan myös valikoimassa.

Edit: typo
Viimeksi muokannut Aaron, 19 Maalis 2015, 15:41. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Aaron kirjoitti:Hienoa, että foorumilta löytyy parempaa näkemystä kahvista ja sen valmistamisesta! Ainakin itse pyrin pitämään korvat auki aina mahdollisuuden tullen. :)

Onko näkemystä missä päin pääkaupunkiseutua pääsis harrastelemaan kuppinkia edullisesti ja asiantuntevassa seurassa? Ainakin muutamat kahvilat/paahtimot näyttää tarjoavan lyhytmuotoisia tilaisuuksia, joihin voi amatöörinä ja kotiharrastelijana hakeutua. Minne kannattais mennä hakemaan lisää oppia?


Ihan mukava muistella kahvijuttuja kun nykyään mukissa on lähinnä mikrossa lämmitettyä presidenttiä. Påäkaupunkiseudulla on kyllä valinnanvaraa. Johan och Nyström taitaa järjestää cupping-tilaisuuksia ja osa työntekijöistä on todellisia veteraaneja. Lisäksi todennäköisesti paras suomalainen cuptaster ikinä on/oli j&n:llä. Mister freese taisi laittaa freese coffeen jo kiinni mutta aika varmaan suunnittelee jo jotain uutta osallistumisen arvoista. Glc:n tapahtumista en tiedä, mutta myös siellä työntekijät ovat hyvinkin ansioituneita. Sävyssä on joskus ollut cup tastingeja mutta en tiedä miten asia on uusien omistajien myötä. Kaffallakin on vissiin cup tastingejä ja on kai sielläkin joku vähän perehtynyt asioihin.

Logiikka (ja faktat) suodatinkartion epätasaiseen uuttumiseen kerroksien välillä liittyy siihen, miten vesi muuttuu "likaisemmaksi" ja viileämmäksi valuessaan kahvikerroksen läpi: puhdas ja kuuma vesi irrottaa enemmän tavaraa päällä olevasta kahvista kuin jo kahvin kyllästämä vesi alemmista kerroksista. Ratkaisuna tähän on sekoittaa kahvia valumisen aikana. Batch brewer-papereissa kahvikerros on tasaisesti yhtä paksu ja vaihtelu kerrosten välillä on teoriassa pienempää kuin normaalissa kartiossa.
^ No nyt yhdistyy nimimerkki ja nimi, luulen.

Sävyssä on ymmärtääkseni ihan hyvät meiningit nykyäänkin. Kuulin jotakin villiä huhua geisha natural -kisakahvista... :)

Freesellä aukeaa huomenna popup Forumin pohjakerrokseen. Facebook-event tässä.
Lue lisää alueelta Kulttuuri & lifestyle tai katso uusimmat viestit.