Onks täällä ketään ns harrastunutta valokuvaajaa? "Perinnöksi" mun kouraan nakattiin tuhansien arvoinen järkkärisetti täyskennoisine runkoineen makro-, zoom- ja telezoom-objektiiveineen. Tähän saakka kuvailuni on ollut lähinnä automaatilla räiskimistä, mutta nyt haluaisin oppia manuaaliasetuksilla kuvaamisen saloihin, jotta kalustosta saisi enemmän irti. Onko kellään heittää vinkkejä, mistä kannattais lähteä liikkeelle valokuvauksen perusteiden opettelemisessa? Esimerkiks jotain hyviä kirja- tai nettivinkkejä?
http://www.digicamera.net/, tuon foorumilta voisi lähteä kaivamaan itseään kiinnostavaa. Mitään varsinaista opasta tuolla ei muistaakseni ole, mutta jos jaksaa kahlata tyypillistä foorumivääntöä, niin kyllä sieltä sitä informaatiotakin löytyy.

Valitettavasti hyviä kirjoja ei juuri ole, ne ovat usein pelkän digitekniikan läpikäyntiä, ei niinkään sitä, että miten otan hyviä valokuvia. Sekä Canon- että Nikon-uskovaisille on tehty myös jotain dvd:llä olevia kuvauskursseja, joissa ilmeisesti käydään läpi nimen omaan sitä kuvauspuolta omalla kameralaitteistolla, en ole kuitenkaan näihin tutustunut.
Jeps, dc.netissä on paljon teknistä asiaa ja tuli joskus sitä kahlattua enemmänkin. Tosin sitten väsyi siihen pikselinrunkkausmeininkiin, jolla ei hirveesti ole tekemistä hyvän kuvaamisen kanssa (kamerojen vs kuvaamisen harrastus). Netistä ja kirjoista kun ottaa haltuun käsitteet ja kuvaamisen tekniikan voi sen jälkeen keskittyä siihen olennaiseen, eli valoon ja sommitteluun. Nykyään todella tärkeässä osassa on myös lightroomin / photoshopin tai vastaavan osaaminen.

Kuvaussetti vaikuttaa niin kattavalta, että on hyvä lähteä kokeilemaan miten aukko, polttoväli ja herkkyys vaikuttavat syväterävyyteen sekä kuvan mittasuhteisiin. Siitä se silmä lähtee kehittymään, samalla tavalla kuin rättihommissakin. Itse olen niin laiska että harvoin kuvaan manuaalilla, vaan aukko- tai suljinaika on lukittuna + sitten exposure compensation tarpeen mukaan.
Kiitti kummallekin, hyviä juttuja. Täytyy myöntää, että vähänkään tekniikkapainotteisen foorumin koluaminen houkuttelee kuin syfilis, mutta taatusti tota dc.nettiä pläräilemällä tarttuu paljon tietoa mukaan. Varsinkin jos jättää ne teknonarkkareiden osiot suosiolla väliin...
Toivottavasti setistä löytyy valovoimainen (f1.8 tai f1.4) 50mm objektiivi, sillä olisi hyvä lähteä opettelemaan perusjuttuja jos kerran täyskennoinen runko. Poistaa yhden muuttujan ja ajaa ehkä enemmän miettimään rajauksia.
IMO alkuun pääsee myös hyvin aloittamalla puoliautomattitoiminnoilla. Itsellä on edelleen 90% ajasta käytössä A/aukkoautomatiikka, joka toimii mun mielestä hyvin jos ei laiskana jaksa kaikkia asetuksia säätää esim. ulkoa sisään siirtyessä. Tarvittaessa lisäksi yli- ja alivalotustoiminto sekä ISOn säätö. Kokeilemalla selviää ja filmihän ei kesken lopu.
farre kirjoitti:Itsellä on edelleen 90% ajasta käytössä A/aukkoautomatiikka, joka toimii mun mielestä hyvin jos ei laiskana jaksa kaikkia asetuksia säätää

Sama. Vain jos tarvitsee pitkää valotusaikaa esim. juoksevan veden blurraukseen, tulee käytettya muita asetuksia. Tai jos kuvausolosuhteet ovat todella haastavat.
Etsi flickristä oman kameran tai objektiivin ryhmäsivu (tässä esim. Canonin 50mm), ja tsekkaa kuvista ne, jotka miellyttää omaa esteettistä silmää. Kiinnitä huomiota sommitteluun, lähestymistapaan, ym. asioihin, jotka tekee kuvasta hyvän. Katso exif-dataa ja mieti miksi on käytetty just sitä valotusaikaa tai aukkoa.

Kehittyy esteettinen taju, analyyttinen sommittelukyky, ja tekninen tietämys. Parasta tässä on se, että jos joku on ottanut just samanlaisella gearilla tosi hyvän kuvan, niin ei se ole mahdotonta sullekaan.
Samaa mieltä edellisten kanssa. Itse kuvailen kohtuullisen paljon, mutta käytän hyvin hyvin harvoin digijärkkärillä manuaaliasetuksia.

Yleensä kuvaan käyttäen aperture prioritya, jolloin säädän käsin käytettävän aukon (ilmoitetaan f-numeroilla) ja kamera laskee sopivan valotusajan käytetyn aukon perusteella. Jos aukko on suuri (pieni f-lukema, esim. f1.4 tai f2.0) kuvan syväterävyys on pieni, ja tällöin esimerkiksi etualalla oleva asia voi olla skarppi, ja kuvan taka-ala aivan blurri. Pienellä aukolla (suuri f-lukema, esim. f16 tai f32) kuva on kauttaaltaan tarkka.

Jos kamerasi on hyvä, kannattaa sen antaa myös säätää <a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/Valoherkkyys">ISO-lukema</a> automaattisesti. Jos ei, voinee suositella päivänvalossa käytettäväksi ISO-lukemaa jostakin 100–400 väliltä.

Nämä vinkit saattavat mennä jo vähän liian syvälle. Laittelen jotakin vinkkejä hyvästä lukemisesta myöhemmin. Kotimaisista foorumeista kannattaa vilkuilla ainakin <a href="http://www.kameralaukku.com/portal/index.php">Kameralaukkua</a>. Tutoriaalien suhteen youtube on luultavasti kultaakin arvokkaampi.
Lue lisää alueelta Kulttuuri & lifestyle tai katso uusimmat viestit.