Vietin tuossa muutaman viikon Kiotossa ja ilokseni oli omien kiinnostuksen aiheiden puolesta valikoima lisääntynyt merkittävästi viime visiitistäni vuonna 2011. Tokiossakin olen muutaman kerran käynyt ja onhan siellä valikoima aivan tajuttoman paljon isompi mutta se aiheuttaa myös aikamoisen ähkyn - mielestäni Kiotossa kaikki oli paremmin hallittavissa ja pienellä alueella joten kauppojen ja mestojen etsiskelyyn ja liikkumiseen paikkojen välillä kului huomattavan paljon vähemmän aikaa kuin pääkaupungissa ja rahoistaan pääsee eroon melkeinpä yhtä hyvin. Plussana myös se että Kiotossa pärjää keskimääräistä paremmin englannilla vrt muu Japani joten kielimuuri ei ole ihan yhtä jyrkkä jos ei nihon-go taivu.

Listaan tähän muutamia tärppejä jotka sopivat palstan henkeen.

Rättikaupat:

Loftman (4 liikettä, kaikilla omat ”teemansa”) Teramachi Dorilla (Shijo-dorin ja Sanjo-Dorin välisellä pätkällä)
Mm. Nanamica, Sassafras, Anonymous Ism, Alden, Tricker’s, Paraboot, Skookum, Patagonia ja tsiljoona muuta kiinnostavaa brändiä.
http://www.loftman.co.jp/

Real McCoys Teramachi Dorilla, ihan Shijo-dorin kupeessa.
Todella kattava valikoima kaikkia McCoys-sateenvarjon alaisia brändejä.
https://www.realmccoys.co.jp/shop/index_e.html

Fuji Daimaru-tavaratalossa Shijo-dorin ja Teramachi-dorin kulmassa liuta kiinnostavia liikkeitä, mm. Beams (kompakti mutta hyvä valikoima), Beams Ex, United Arrows Beauty and Youth (Paraboot, United Arrows, Nike Sportswear), The North Face flagship store, (myös Purple Label), Journal Standard, Head Porter, CDG, MHL jne jne.
http://www.fujiidaimaru.co.jp/fg_tax_ekc.html

BAL-tavaratalo Kawaramachi dorilla.
Aspesi, MHL, iso Muji, Tomorrowland (Stone Island, Masterpiece, Paraboot jne jne), Helmut Lang jne. Löytyy myös Muji Café josta hyvää safkaa, varsinkin jos salaatin himo iskee (tapahtuu ennemmin tai myöhemmin vaihteluksi kaiken japsiruuan keskelle).
http://www.bal-bldg.com/kyoto/index.html

F.I.L. Kawaramachi dorilla.
Need I say more?
https://www.google.co.jp/maps/place/F.I.L.+KYOTO/@35.004997,135.7672693,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x0:0x52116ce7cf8797ce?hl=ja

Uniqloa löytyy useampi mutta edellä mainittuja liikkeitä lähimpänä piste on Loft-tavaratalossa Kawaramachi dorilla.
https://www.google.co.jp/maps/place/Loft+%E4%BA%AC%E9%83%BD%E5%BA%97/@35.0077988,135.7664602,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x60010883810d0529:0x7494431dda0e84c2

Kindal, second-hand kauppa Teramachi dorilla. Visvim, LV, Gucci, Supreme, Neighborhood ja mitä milloinkin.
http://www.kind.co.jp/teramachi/

Blue Blue Japan. Sanjo Dorin poikkikadulla Kawaramachi dorin ja Kamogawa-joen välissä. Kaikkee siistii indigovärjättyä kamaa.
http://www.hrm.co.jp/blueblue_kyoto/

A.P.C.
http://www.apc.fr/wwuk/stores/jp/kyoto.html

Muuta kivaa:

Lisn. Huonetuoksuja eli suitsukkeita modernilla otteella. Vihaan tuoksukynttilöitä ja intialaistyylisiä kukkasuitsukkeita mutta tää kolahtaa ja lujaa. Helsingistä löytyi 2000-luvun puolivälissä Lisn-liike jossa tutustuin näihin ja tää on kyl tosi kova juttu. Löytyy Cocon Karasuma-tavaratalosta Karasuma dorin ja Shijo dorin kulmasta.
http://www.coconkarasuma.com/facilities/lisn.php

Tokyu Hands Shijo dorilla lähellä Karasuman risteystä. Tietäjät tietää. Laukkuosastolla perusroinan seassa mm Mystery Ranch, Porter, Masterpiece ja hyvä japsilompakkovalikoima. Myös pieni leathercraftosasto josta löytyy kaikkea kivaa jos DIY-meno kiinnostaa. Myös valmiita settejä jossa esim lompakon kaavat ja tykötarpeet ja kaikkia kivoja avaimenperäkoukkuja yms japsi-americana-fanien sälää ja kilkettä.
http://kyoto.tokyu-hands.co.jp/info/

Arabica. Third wave coffee shop, jolla kaksi vakituista toimipistettä, yksi Arashiyamassa (vältä viikonloppuisin ja pyhäpäivisin, törkeä ryysis) ja yksi Higashiyamassa (ennen iltapäivää suht rauhallinen ja viihtyisä). Lisäksi pop-up-piste Fuji Daimarun Beamsin edessä Shijo dorilla josta kuulemma tulee vakituinen alkuvuodesta 2016. Hyvät kahvit, myös papua mukaan (mm omalta kahvitilalta Havaijilla!!!), pavut paahdetaan tilauksesta(!!!). Kävin lähes joka päivä jossain näistä :)
http://www.arabica.coffee/

Bic Camera lähellä Kyoto-ekiä. Koska Bic Camera. Jingle jää sit tehokkaasti päähän soimaan. Vuosiksi.
http://www.biccamera.co.jp/shoplist/shop-101.html

Beer Pub Takumiya. Japsi-craftbeeriä hanassa. Muutenkin siisti mesta ja hyvää pikkuruokaa. Yksi harvoista mestoista joissa ei saa polttaa sisällä eikä ruuan käry jää viikoiksi vaatteisiin mikä on mukavaa vaihtelua. 5/5.
http://www.ratebeer.com/p/beer-pub-takumiya-kyoto/52581/80641/

Kiramekinotori. Paras Ramen ikinä piste. Ämyreistä pauhaa japsiräppi ja nuoret jäbää tekee pieteetillä. Taivas. Varaudu jonoihin, ja kun pääset lippuautomaatille niin paina pientä keltaista nappia jossa lukee 850 Yen ja odota taivaan porttien aukeamista. Pieni darra ei haittaa kokemusta, päinvastoin.
Kuva
http://findramen.net/2015/07/09/kiramekinotori-0709/

Tähän päälle sit kaikki temppelit ja puutarhat ja ravintolat ja elämykset niin pari viikkoa sujuu kuin siivillä. Ruoka on lähtökohtaisesti hyvää ja halpaa kaikkialla paitsi pahimpien turistirysien välittömässä läheisyydessä jossa voi olla vähän hit and miss.

Sitten vielä majoitusasiaa. Jos ei halua asua hotellissa (tavallinen tai kapseli) eikä löydä AirBnB:n kautta mitään (mikä ei ole epätavallista Japanissa) eikä askeesi (asteikoilla 1-10 jossain 8-9:n hujakoilla) haittaa niin suosittelen seuraavaa mestaa:
http://www.kyotojp.com/furnished-apartment.html
Plussat: Halpa, hyvä sijainti Gojo dorin ja Shijo Dorin välissä, 10 min kävelymatka esim Fuji Daimarulle, 5 min Gojon tai Shijon metroasemalle tai Keihan linen Kiyomizu Gojon asemalle (täältä pääsee kätevästi mm Naraan, Fushimi-Inariin, Tofukujiin ja Enko-ji:hin).
Miinukset: melko askeettinen mutta jääpähän enemmän rahaa kaikkeen kivaan

Jetlag painaa vielä päälle joten pahoittelen kirjoitusvirheitä tai sekoilua, korjaan ja lisään jos siihen aihetta. Instasta löytyy kaikkee kivaa ja tyhmää häsällä #åteamkyoto2015

Rahaa paloi mutta olisi palanut vaikka millä mitalla enemmänkin. Varsinkin ns viime hetken ostoksia teki mieli tehdä tuhansien eurojen edestä mutta onneksi itsehillintä riitti. Japani-ilmiö eli "pakko ostaa kaikki koska sairaan siisti" iski tälläkin kertaa, odotetusti. Tarjonta on tietty yksi tekijä mutta myös viihtyisät ja hyvin sisustetut liikkeet jossa kaikki on helposti esillä -nähtävissä ja hipelöitävissä - aiheuttaa kyllä ostomaniaa. Vähän niin kuin kaikki maailman internet kaupat IRL:inä :) .

Tokioonkin löytyy vinkkejä tarvittaessa kuten myös useaan muuhun kaupunkiin Honshulta Tokion alapuolella, Kyushulta ja Shikokulta. Annan niitä mielelläni vaikka privana tarvittaessa.
Viimeksi muokannut Motto Ōkii, 02 Joulu 2015, 10:35. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kioto kiinnostaa. Olen käynyt Tokiossa ja tykkäsin helvetisti lukuun ottamatta jatkuvaa tungosta ja hellettä. Kenties Kioto ja paremmin valittu ajankohta voisivat tuoda helpotusta molempiin.
Kansain alue on kiva.
Siinä on nipussa Osaka, Kioto, Nara ja Kobe.
Jokainen ihan omanlaisensa mesta, mutta paikallisjunanmatkan päässä.
Itse fanitan Osakaa ja Naraa noista eniten.

Kansain alueen ruoka häviää mielestäni Kanton alueen pöperöille, mutta hyvää on silti.
Kansain spesialiteetti on vehnäpohjaiset eväät. Takoyaki, okonomiyaki, udon jne..
Oon aiemmin käynyt Osakassa ja diggasin kyllä tosi paljon. Tällä reissulla jäi väliin, nyt kävin Narassa (tokaa kertaa, oli jotenkin parempi keikka kun ekalla kerralla kun pysyttiin vähän sivussa päänähtävyyksistä ja oli paikallinen opastamassa) ja Kobessa (ei oikein auennut). Tehtiin myös road trip Matsuen suuntaan (Adachi Museum of artsin puutarha oli vaimolla checklistillä ja kannatti ajaa melkein 700 km jo yksinomaan sen vuoksi), samalla reissulla piipahdettiin Tottorissa tsekkaamassa dyynit (koska joku toinenkin kohde oli keksittävä ko road tripille).

Seuraava reissu tuonnepäin onkin sitten joko Tokiosta pohjoiseen ja Hokkaido tai sitten Okinawalle.

Edellisistä reissuista: Kyushu oli Beppua lukuunottamatta kokonaisuudessaan todella päräyttävä kokemus (varsinkin Kagoshima, Aoshima ja Aso) ja Shikoku ja eritoten Takamatsu oli sairaan kiva. Hiroshimasta tykkäsin myös Honshun puolella todella paljon.

Lisättäneen vielä että ajankohta tälle reissulle oli tahallaan ruskan eli momijigarin aikaan joka osoittautui aika hyväksi vaikka hiukan myöhästyttiin parhaimmasta väriloistosta. Suosituimmissa puutarhoissa ja temppeleissä oli kyllä jengiä aivan saakelisti mikä vähän kiukutti mutta tiedossa oli että tämä ajankohta on toiseksi suosituin kirsikankukka-kiiman jälkeen. Suunnitelmissa olisi kyllä kokea sekin mutta just nyt tuntuu ettei ehkä pää kestäisi mut katsotaan nyt... Anyway paljon oli aurinkoisia päiviä ja ekalla viikolla päivälämpötilat olivat parinkympin hujakoilla joten kyllähän se marraskuisen suomisään voitti.
Okinawaa suosittelen. Siellä taas vähän erilaista safkaa ja kulttuuria kaupunkeihin nähden. Nahan lisäksi kannattaa poiketa pikkusaarille jos paratiisi kiinnostelee.
Tuli käytyä Kansain alueella 2014 kesällä, ihan huikeita mestoja.

Hyviä tärppejä kauppojen suhteen, aika monessa noista tuli reissun aikana käytyä. Noiden lisäksi Kiotosta löytyy ainakin Kapitalin oma kauppa.
Kysytään nyt kun on Japaniaiheinen lanka. Kuinka paljon aikaa varaisitte Tokiolle jos ideana olisi olla kolmisen viikkoa Japanissa? Mitä kohteita kannattaisi mahduttaa tuohon aikatauluun? Haluaisin kiertää maata jonkin verran, mutta mielummin karsin kohteiden määrää sillä en ole koskaan pitänyt turhan tiiviistä tahdista matkustaessani.
Canardo kirjoitti:Kysytään nyt kun on Japaniaiheinen lanka. Kuinka paljon aikaa varaisitte Tokiolle jos ideana olisi olla kolmisen viikkoa Japanissa? Mitä kohteita kannattaisi mahduttaa tuohon aikatauluun? Haluaisin kiertää maata jonkin verran, mutta mielummin karsin kohteiden määrää sillä en ole koskaan pitänyt turhan tiiviistä tahdista matkustaessani.


Aika mahdoton kysymys, jos ei vähän täsmennä, mikä kiinnostaa. Kaupungit? Retkeily? Historia? Luonto? Jos nyt oletetaan, että olet niin kuin meikäläinen, että kaikki mahdollinen kiinnostaa niin sittenhän homma menee entistä hankalammaksi.

Jos ei ole aiemmin käynyt Japanissa niin pistäisin listalle ainakin Kioton/Osakan. Jälkimmäisestä pääsee suht näppärästi sitten vaikka Koya-vuorelle, jossa voi vaikka patikoida pyhiinvaellusreiteillä ja yöpyä temppelissä (shukubo).

Itse olen tykännyt Hida-Takayaman alueesta ja oikeastaan kaikista paikoista tuolla vuoristoalueella, esim. Kamikochi. Vanhan Nakasendo-reitin varrelta löytyy monta hyvää kävelyreittiä. Vaikka jotkin kylät ovat melkoisia ulkoilmamuseoita, maisemat ovat hienoja. Riippuu toki vään siitäkin, mihin aikaan vuodesta on menossa. Shirakawa-Gon kaltaisissa kylissä kannattaa ehdottomasti olla yötä jossain ryokanissa. Kylä hiljenee, kun turistibussit häipyvät, ja jos on meikäläisen tavoin retkeillyt päivän, ryokanin kylpy ja illallinen ovat aika huikea päätös päivälle. Jonkin rauhallisen pikkukylän ottaisin ohjelmaan Tokion vastapainoksi. Muuten kaikki tosiaan riippuu omista mielenkiinnon kohteista.
Lue lisää alueelta Kulttuuri & lifestyle tai katso uusimmat viestit.