Mikä oli vuoden 2014 #foorumitrendi

Äänestys päättyi 15 Tammi 2015, 09:19

Tennarit (erityisesti Stan Smith)
10
21%
Sweat pants
8
17%
Ei trendiä
29
62%
 
Ääniä yhteensä: 47
Foorumin ja yhteisön paine on kova, tämä on huomattu useamman kerran. Toisaalta loistava alevinkki saattaa laukaista "tarpeen", jollaista ei aiemmin tiennyt edes omaavansa. Vuoden 2014 aikanakin pinnalle nousi uusia valmistajia, uusia trendejä ja villityksiä. Mutta nousiko viime vuoden aikana joku juttu ylitse muiden?

Vuonna 2014 foorumin käyttäjämäärä kasvoi ja samalla myös tyylit pirstaloituivat. Vuonna 2013 oli Butterot, alkava kellokuume ja Barbourin tikkitakit, mutta viime vuoden osalta raadin oli yllättävän vaikea nimetä mitään yksittäistä trendiä, joka olisi noussut selkeästi esiin. Kellokuume toki jatkui ja Butteroita poistettiin. Kuitenkin oli selkeästi havaittavissa, että groupthink muuttui yhä pienempien ryhmien lauma-ajatteluksi - esimerkiksi bucket hatteja ei ole näkynyt paria nuuskamuikkusta ja trad-setää lukuun ottamatta muiden päässä, eikä parabootin michaelitkaan muutamista innostumisista ja lisääntyneestä keskustelusta huolimatta päätyneet suurien massojen hankintalistoille.

Pirstaloitumisesta huolimatta vuoden aikana oli kuitenkin havaittavissa tiettyjä, ryhmärajat ylittäviä juttuja, ja tarkastelun myötä ehdokkaiksi valikoitui seuraavat.

1) "Perustennarit" ja näistä erityisesti Stan Smith

Butteroiden rinnalle premium-vaihtoehdoista nousi vahvasti Common Projectsit, mutta vielä näitä kahtakin vahvemmin näkyi "perustennareiden" vahva suosio ja erityisesti Adidaksen uudelleenversiointi Stan Smith-klassikosta näytti herkistävän monia tennarien ystäviä aina kenkien hankintaan asti. Lisäksi on huomattava, että "katujalkineet" ketju pysyi yhtenä aktiivisimmasta koko vuoden ajan.

Kuva

Kuva

2) Sweat pants

Kategorian toinen ehdokas on esimerkki siitä, miten yhdellä tarjouksella voidaan nostaa "huumaa" ja tehdä hankinnasta, jota aiemmin ei ehkä ole edes niin miettinyt, "pakollinen". Stockan kanta-asiakastarjous Niken Tech Fleece-verkkareista nosti viimeistään sweat pantsit kaikkien huulille. Tätä "trendiä" selittää osaksi myös foorumin fitness-buumi ja toki muitakin vaihtoehtoja, jopa premiumia ja superpremiumia nostettiin foorumilla esille, koska kaikille ei vain Nike riitä. Ja taidettiin muutamat verkkari-setit nähdä myös mtop-langassa, joten ei nämä vain salikäyttöön ole.

Kuva

Kuva

3) "Ei trendiä"

Kuten jo alustuksessa mainittua, on myös perusteltua väittää, ettei vuonna 2014 noussut selkeää trendiä, joka olisi jyrännyt muut alleen. Nähtiin kyllä skandiminimalismin nousua, kellokuume poltteli edelleen monia, Parabootit keräsivät suosiota ja Vibergien perään katseli ehkä yhä useampi - mutta mikään näistä ei kuitenkaan ottanut sitä isoa askelta...

Vai oletko sitä mieltä, että joku trendi jäi valitsijaraadilta huomaamatta?

Keskustelu on avoin...

Äänestysaika päättyy 15.1.2014 klo 24.00
Aika hiljaista on ollut trendien kanssa. Nää uudet on jääneet monien vanhempien mutta enemmän esillä olleiden trendien jalkoihin.
Enemmän kuin vähemmän samaa mieltä.

Sori, taas parjaan jotai klassikkotennareita, mutta esim. Stan Smithit eivät ole sytyttäneet missään vaiheessa. RAF-collabo oli myös kovin väsynyt. Toivon, etteivät Superstarit tee uutta paluuta. Niille on toki oma paikkansa, mutta haukotuttaa ajatus siitä, että tumblr, inspiraatiolanka tai MTOP täyttyvät niistä.

En myöskään osaa sanoa, riittävätkö muutamat verkkaritkaan vielä ihan foorumitrendiin asti. Monetko niitä loppujen lopuksi oli? Perstuntumalta fiilis on se, että edellisen vuoden Buttero/CP/Mismo/Bedale-kuumetta ei oltu määrällisesti vielä kovinkaan lähellä.

Onko tänä vuonna vain sniiduiltu, vai onko poistoja tehty laajemmalla skaalalla? Puuttuivatko älyttömät alet (Zalando Loungen CP-tarjous) vai olivatko hivemindin tarpeet jo täytetyt?
Ehkä porukka on löytänyt selkeämmin oman, tyylinsä eikä laajamittaisia trendejä synny kovin helposti?

Itse ainakin kallistuin ei trendiä vaihtoehtoon. Klassikkotennarit ei ikinä mennyt minnekään, vaikka Stanit toki tulikin takaisin. Verkkareiden suhteen oli jotain hekumaa (lähinnä kai Stockan kantstarjouksen takia),mutta suurin hype lienee laantunut (onneksi :D).

En ole suuri trendien ennustaja, mutta muutama oma toiveikas veikkaus vuodelle 2015:

- Laatu korvaa määrän yhä selkeämmin poistoissa. Tämä on nähtävissä jo nyt: Alden, Visvim, Viberg ovat poistolangasta tuttuja ja melko tuoreeltaan poistettuja Rolexeja taitaa foorumilla olla muutamia. Toki hintatietoinen tietäjä poistaa kamat edelleen ebaysta, jatkuvasti aikaisemmin alkavista aleista tai foorumilta. Laatutietoisuus johtaa myös japsimerkkien suosion suhteelliseen kasvuun.

- Teknisyys jatkaa vahvaa tuloaan. Acronym, Veilance yms. poistoja tullaan näkemään. Vähemmän taktisille Stonari ja Aspesi tarjoavat mielenkiintoisia materiaaleja.

- "Muodikkaampi" tavara saapuu selkeämmin Tyyleille. Suurimmalla osalla aktiiveista on vaatekaapin pakolliset jutut sen verran hyvin kunnossa, että hieman rohkeampiakin sesonkipoistoja tehdään. Ns. skandiminimalismin lisäksi eurooppalaiset muotitalot ja tres-bien meno yleisesti nostaa päätään.
domppa kirjoitti:- Teknisyys jatkaa vahvaa tuloaan. Acronym, Veilance yms. poistoja tullaan näkemään. Vähemmän taktisille Stonari ja Aspesi tarjoavat mielenkiintoisia materiaaleja.


Tälle ääni täältäkin, mut en kyllä uskalla lähteä ennustamaan, kuinka nopeasti tällainen on oikeasti eskaloitumassa. Veikkaan, että hitaasti. Arc'teryx Veilancen takkiosasto ja Outlierin pöksyt ja merinokamat kyllä kiinnostelevat henk. koht. tasolla edelleen.

En oo ainakaan Rahaa palaa -ketjusta bongannut vielä keneltäkään Acronym-kamaa. Löytyyks foorumin varjoisista nurkista joku oikea mustaninja?
oktopus kirjoitti:En oo ainakaan Rahaa palaa -ketjusta bongannut vielä keneltäkään Acronym-kamaa. Löytyyks foorumin varjoisista nurkista joku oikea mustaninja?


Ihan varmasti :D
En vielä 2013 foorumia seurannut, joten siihen ei ole vertailukohtaa, mutta eipä omastakaan mielestä yhtään selkeää trendiä tullut viime vuonna vastaan.
Vaikka viime vuosi olikin verrattain hiljainen koko foorumin läpi lyöneiden trendien osalta, äänestin tennareita. Itsekin hyppäsin Stan Smith junaan ja voi olla, että Superstaritkin pitää hankkia. Ylipäänsä tuntuu, että tennarit kiinnostaa eniten - olipa kyse klassikoista tai premiumista. En liene yksin, sillä katujalkineet on yksi aktiivisimpia ketjuja foorumilla. Tennareiden suosio liittynee tyylien kasualisoitumiseen kautta linjan. Suurin osa ainakin aktiivisesti kirjoittavista opiskelee vielä tai on työssä, jossa ei edellytetä kauhean formaalia pukeutumista ainakaan päivittäin. Myöskään perustennareiden suhteellisen edullisten hintojen merkitystä ei pidä aliarvioida niiden suosion suhteen.

Tulevan vuoden osalta uskon muotijuttujen yleistyvän. Ainakin Uros on jo opintojensakin takia täysin muodin maailmassa ja muita seurannee perässä. Tennareiden suosio on varmaankin saavuttanut jo huippunsa, mutta aika hitaasti tällaiset jutut loppujen lopuksi muuttuvat. Uskon, että myös 2015 katujalkineet pysyy aktiivisena.

Kuitenkin aikalailla samoilla linjoilla kuin tähän asti mentäneen myös tulevana vuonna. Ehkä Paraboot-Monocle -look kerännee aikuinen hypebeast-skandiminimalismi -lookin ohella lisää suosiota. Italo- ja muu #menswear on ollut hieman paitsiossa, mutta eiköhän sieltä taas tulla Pittin myötä framille.

Vaatteiden ulkopuolella on nähty, että kellokuume leviää hitaasti mutta varmasti. Eiköhän siis ensi vuonnakin jotain kellopoistoja nähdä.
Omakin ääni meni "Ei trendiä" -vaihtoehdolle. Allekirjoittaneen ja muutaman muun tennarikohkauksesta ei laajempaa kansanliikettä saa millään - jengi osteli perusrunnereiden lisäksi tasaiseen tahtiin satunnaisia Butteroita, Supergoja ja CP:tä, kun hinnat sattui olemaan sopivia. Mut aika harvalla tais olla otsa hiessä viikon lenkkarijulkaisuja selatessa.

Sinänsä on muuten koomista, että huolimatta Addun valtavasta panostuksesta Stan-uudelleenjulkaisuun ja mallin nostamisesta tässäkin skabassa erityismaininnan arvoiseksi - näin viime vuonna jopa Tampereella useat Butterot, mutta en yhtään ainutta Stan Smith -paria. Toistan, en yhtään. Eikä kyllä itse asiassa oo sattunu silmään Helsingissäkään.

Ei tosta siis Suomessa kyllä mitään joka Intersportin hyllyntäytettä tullu.
Lue lisää alueelta Kehitys ja yleinen tai katso uusimmat viestit.