Budjettityylit – Seiko SKX007
Yksi tärkeimmistä asusteista – monille myös tärkein – on kello. Kellokuumeen iskiessä rannekelloihin on helppo laittaa järjetön määrä rahaa. Mielenkiintoista tarjontaa on kuitenkin myös kellospektrin halvemmassa päässä. Toisin kuin vaatteissa, pienemmällä budjetilla varustetun kannattaa suunnata katse Japaniin.
Seiko – Nousevan auringon ihme
Japanilaisen kelloperinteen isä Seiko on tunnettu sveitsiläisiä halvemmista, mutta tekniikaltaan vähintään samalla tasolla olevista kelloista. Kalliiden ja huippulaadukkaiden Grand Seiko -mallien ohella merkki tarjoaa myös useita erinomaisia vaihtoehtoja edullisemmaksi automaatiksi. Kuten jo aikaisemmin todettua, toimituksen jäseniä ja erityisesti itseäni kiinnostaa nimenomaan mekaaniset kellot. Kvartseilla on toki paikkansa ja tarkoituksensa, mutta mekaanisessa kellossa on oma selittämätön viehätyksensä. Seikon budjettiautomaateista suosikkini on genrensä kiistaton klassikko – SKX007. Kyseessä on Seikon robottien kokoamalla 7S26 -koneistolla varustettu työjuhta, joka kestää rankempaakin menoa.
SKX007 on ISO-sertifioitu sukelluskello. Kellon ominaisuuksien on siten täytettävä tietty taso, jotta sertifikaatti voidaan myöntää. Edellytykset myöntämiselle liittyvät kellon sukellusominaisuuksiin, kuten vedenkestoon, ajanottoon ja näkyvyyteen. Itse harrastan lähinnä desk divingia, mutta onhan se ihan hauska tietää, että tarvittaessa voin viedä kellon myös oikeisiin sukellushommiin.
SKX007 on tiivistetty kahteensataan metriin, mikä tarkoittaa käytännössä snorklauskelpoisuutta, mutta teoriassa kellolla pitäisi pystyä tekemään myös jonkinlaisia sukelluksia. Kellon kehä, eli bezel, mahdollistaa ajanoton ja sitä voi liikuttaa vain yhteen suuntaan. Tämä on tärkeä ominaisuus veden alla, sillä happea voi ottaa mukaansa vain rajallisesti. Yksisuuntaisuus tarkoittaa, että merkattu aika ei voi siirtyä vahingossa liian suureksi vaan päinvastoin. Lisäksi sukelluskelloille tyypilliseen tapaan SKX007:n nuppi on ruuvilukittu. Kellotaulun indeksit ovat selkeät ja lume on voimakas vedenalaista luettavuutta varten.
Budjettikellon hankinta – ulkonäkö ennen ominaisuuksia?
Sukellusominaisuuksia tärkeämpää on kuitenkin kellon ulkonäkö ja istuvuus. Kello on halkaisijaltaan 41 millimetriä, mutta tuntuu kokoistaan pienemmältä. Tähän lienee syynä kellon suhteellinen lyhyys, toisin sanoen lugista lugiin -väli. Koppa on korkeahko, mutta ei häiritsevästi. Ulkoasun viimeistely on perusvarmaa. Kellon hinnalla on turha odottaa tuhansien eurojen kelloilta edellytettyä laatutasoa viimeistelyn suhteen, mutta en löydä mitään merkittävää valittamisen aihetta.
SKX007 tulee oletuksena joko kumi- tai jubilee-rannekkeella, joista kumpikaan ei herätä erityistä kehumisen tarvetta. Joskin jälkimmäinen, joka on leimallisesti Rolexin juttu, on erittäin mukava ranteessa. Kuitenkaan sillä, mikä ranneke kellossa on alunperin, ei ole suurta merkitystä. Uusia rannekkeita on vaivatonta hankkia. Sukelluskelloihin sopiikin erityisesti nato-rannekkeet, joita saa halvalla kotiin toimitettuna useista eri nettikaupoista.
Monia kiinnostaa kellojen koneistot. Itselleni tekniikalla ei ole ratkaisevaa merkitystä, vaan se on yksi aspekti muiden joukossa. Tässä kellossa koneisto ei tarjoa mitään ihmeellistä. Halvan hinnan vastineeksi saa Seikon halvinta perustekniikkaa. Koneisto on ilmeisesti koottu kutakuinkin vailla ihmisen kosketusta. Se ei myöskään ole tarkin mahdollinen ja saattaa edistää tai jätättää käyttöönotettaessa suhteellisen paljon. Kellosepän pitäisi kuitenkin pystyä suhteellisen vaivattomasti säätämään kellon käyntiä tarkemmaksi, mikäli se on tarpeen. Itse en kuitenkaan ole kokenut käynnin pienoista epätarkkuutta ongelmana. SKX007 on itselleni kuitenkin ns. beatteri, jolloin en suhtaudu siihen yhtä neuroottisesti kuin päivittäiskäytössä oleviin kalliimpiin kelloihin. Tämä laitetaan ranteeseen, kun muita ei uskalla käyttää. Oikeastaan ainoa selkeä miinus koneiston on manuaalivedon puute. Jos kellon haluaa pysyvän käynnissä, sitä on liikuteltava jatkuvasti. Sinänsä pysähtymisestä ei ole haittaa, mutta päivämäärän ja päivän säätäminen jälkikäteen on rasittavaa.
Yhteenveto – Seiko SKX007 on automaattikello halvalla
SKX007:n saa hankittua noin 160-170 euron hintaan. Budjetti-Seiko on siis erinomainen vaihtoehto tyylikästä, mutta kuitenkin edullista automaattikelloa hakevalle. Sitä paitsi kyseessä on jonkinlainen klassikko, joka sopii hyvin myös kalliimmista kelloista koostuvaan kokoelmaan. Kyseessä ei ole Rolex tai edes Omega, vaan hyvä kello hyvään hintaan.
Lopuksi, SKX007:sta on kaksi eri versiota, joiden ero on valmistusmaa. SKX007j valmistetaan Japanissa, kun taas k-kirjaimeen päättyvällä mallinumerolla varustettu voi olla valmistettu ties missä. Valmistusmaalla ei ole sinänsä merkitystä kellon ominaisuuksien kannalta, mutta tästä on hyvä olla tietoinen. Nämä jutut on tärkeitä.