Barbour Heritage Liddesdale

Viime syksyn tyylit-groupthink numero yksi oli Barbour Heritage Liddesdale. Tähän oli hyvä syy, sillä kyseessä on moneen eri käyttöön sopiva takki, joka toimii kartanolarppauksesta aikuisempiin katutyyleihin. Myöskään edullisehko hinta ja hyvä saatavuus eivät haitanneet sen suosiota. En näe yhtään syytä, miksei voittokulku jatkuisi myös tänä syksynä.

Monipuolisuutta vai geeneerisyyttä?

Aluksi voisi selostaa tikkitakkien historiaa keskiaikaisista peitoista alkaen, mutta ei ketään sellainen oikeasti kiinnosta. Tärkeintä on, että tikkitakit ovat jo pitkään käytössä olleita takkeja, jotka eivät ole ikinä erityisen muodikkaita, mutta toisaalta toimivat aina.  Tikkikankaista saa nykyisin kaikenlaisia bleiseri- ja muita virityksiä. Tässä kirjoituksessa kuitenkin tarkastellaan perinteisemmän mallisten tikkitakkien muotovaliota, joka on Barbourin Liddesdale ja erityisesti alkuperäistä hieman slimmimpi Heritage -malli.

Liddesdale on varsin monipuolinen takki, mikä tulee esiin sen tietynlaisessa mitäänsanomattomuudessa. Tämä on kuitenkin hyvä asia, sillä yksinkertainen ja vähän mitäänsanomaton takki ei vie huomiota setin muilta osilta. Se sopiikin hyvin anonyymin keskinkertaisuuden tavoitteluun.

Tikkitakit yhdistetään geneerisyydestään huolimatta usein preppy -henkiseen pukeutumiseen ja kartanolarppaukseen. Monilla on mielikuva, että tikkitakit ovat jotenkin yläluokkaiseen tai siitä haaveilevaan pukeutumiseen kuuluvia. Kuitenkin kyseisestä takkimallista tulevat mielleyhtymät riippuvat paljon siitä, mitä takin kanssa on puettu. Khakin väriset chinot ja purkkarit ovat preppy-klassikko ja kartanonherra-tunnelmiin pääsee brittityylisillä brogueilla yhdistettynä flanellihousuihin, fairisle-neuleeseen ja äärimmilleen vietynä solmukkeeseen. Näin ei ole kuitenkaan pakko olla. Kun vaihtaa brittibroguet minimalistisiin tennareihin ja korvaa flanellihousut istuvalla raakadenimillä, ollaan kaukana edellä mainituista. Sama takki, mutta täysin eri fiilis.

11211BarbourSleeve_9901Web 9199Quilted_1610Web

Tyylillisen monipuolisuutensa lisäksi keinokuituinen kevyesti topattu takki on omimmillaan Suomen sääoloissa. Polyesteripinta ei säikähdä pientä sadetta ja se myös kuivuu nopeasti. Samettikaulus on mukava niskaa vasten ja pystyyn nostettuna se suojaa tuulelta pienistä douche-assosiaatioista huolimatta. Sitäpaitsi popattu kaulus on sopivalla tavalla röyhkeä.

tumblr_lujjew1cpm1r6tcapo1_1280

Kuten tämän kirjoituksen yhteydessä olevista kuvista huomaa, tikkitakki ja erityisesti Liddesdale toimii monissa tyyleissä. Toki on olemassa muodikkaampia takkeja, kuten tällä hetkellä todella suositut bomberit, mutta suurin osa eri takkimalleista ei vain onnistu olemaan samalla tavoin jokapaikan höylä. Näin monipuoliseen menoon pääsee ehkä vain Barbourin toisella klassikolla, eli öljykankaisella Bedalella ja sen monilla eri versioinneilla. Näin ollen jos haussa on vain yksi takki syksyyn, Barbourin tikkitakkia parempaa vaihtoehtoa saa hak.

Pitkään ainoita paikkoja Barbourin hankkimiseen nettikauppojen lisäksi oli Suomessa Butiken på Landet -liikkeiden lisäksi Kapteenska. Näissäkin tarjonta on yleensä keskittynyt ”pappa” malleihin. Nykyään asia on onneksi toisin. Enää Barbouria ei ole pakko tilata ulkomailta, sillä merkkiä saa yhä enenevissä määrin myös Suomesta. Muun muassa Beamhill Helsingissä on ottanut merkin jokunen vuosi sitten valikoimaansa. Tarjonnan lisääntyminen on myös pakottanut lisäämään eri mallien tarjontaa niin sanotusti vanhojen liikkeiden valikoimiin. Tällä hetkellä paras paikka hankkia Heritage Liddesdale lienee – hieman yllättäen – Stockmann, jossa takki on ollut elokuusta asti kanta-asiakastarjouksena.

Lopuksi vielä esimerkki Liddesdalen ympärille rakennetusta setistä. Kokonaisuuden värimaailma on mustaa, harmaata ja oliivia, joista kaikki toimivat erinomaisesti iltojen pimetessä.

Näyttökuva 2014-9-15 kello 22.46.47

 

Takki: Barbour Heritage Liddesdale, Neule: Norse Projects, Housut: Dondup, Kengät Tricker’s, Huivi: J.Lindeberg, Vyö: Andersons

Kuvat: End Clothing, Sartorialist, Size.co.uk


2 vastausta artikkeliin “Barbour Heritage Liddesdale”

 1. Maukka sanoo:

  ”Monilla on mielikuva, että tikkitakit ovat jotenkin yläluokkaiseen tai siitä haaveilevaan pukeutumiseen kuuluvia”
  Kuinka monella? Kuulostaa aika hatusta vedetyltä arviolta. Tikkitakkeja on myyty iät ja ajat myös kaikenmaailman säästötexeissä ja halpahalleissa.

  • Juuso P sanoo:

   Tekstissä käytettynä terminä pelkkä tikkitakki on ehkä turhan lavea ja sitä olisi voinut tarkentaa. Tikkitakkeja on tosiaan myyty siellä sun täällä iät ja ajat. Kuitenkinn Erityisesti Barbourin ja muiden brittivalmistajien tikkitakit yhdistyvät Suomessa jutussa mainittuun pukeutumiseen todella vahvasti.

   Tikkitakki on ainakin 2000-luvulla pääkaupunkiseudulla asemoitunut ylemmän keskiluokan vaatteeksi. Tikkitakkeja näkee keski-ikäisillä naisilla vapaa-ajan takkeina, yliopistolla tiettyjen tiedekuntien opiskelijoiden yllä ja toisinaan myös Espan pukumiehillä. Vuosien varrella käydyissä keskusteluissa esille tulleiden mielipiteiden perusteella voitaneen käyttää ilmaisua monelle ilman, että liioitellaan pahasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi