You Asket for it

Perinteisten vaatemerkkien toimintatavoista poikkeavia tulokkaita on alkanut ilmestyä pohjolaan. Yhteistä merkeille on kaikkien ylimääräisten tuotantokulujen karsiminen, josta johtuen tuotteiden myyntihinnat ovat selvästi yleistä tasoa alhaisemmat. Pelkkien hintojen lisäksi on muitakin tapoja erottautua joukosta.

Sain tammikuun loppupuolella sähköpostia Tyylit-blogissa aiemmin Aten toimesta esitellyn ASKET-brändin toiselta perustajalta Augustilta. Hän kysyi, olisiko minulla kiinnostusta testata heidän tulossa olevia college-paitojaan. Kun minusta on kyse, oli välittömästi selvää, että collarit kiinnostaa. Lisäksi olin seurannut merkin menoa muun muassa instagramin puolella ja lukenut foorumilta positiivisia kommentteja. Luonnollisesti päätin tarttua tarjoukseen, joten seuraavaksi esittämäni näkemykset saattavat olla värittyneitä.

Asket on alun perin Kickstarterissa lanseerattu firma, joka aloitti myymällä t-paitoja. Merkin ideana oli myydä kohtuuhintaisia laadukkaita t-paitoja ilman välikäsiä. Tuotantomallista on karsittu kaikki tarpeeton, joten sitä voikin verrata Lean Garmentsiin. Ei siis sinänsä mitenkään uniikki bisnesidea, mutta Asketin juttu ei olekaan pelkkä hyvä hinta-laatusuhde vaan laaja kokovalikoima. Merkin kokotaulukko perustuu tavallisten S–XL-kokojen lisäksi kolmeen eri pituuteen. Tällä hetkellä valikoimassa olevat tuotteet eli Collegen ja t-paidan saa joko lyhyenä (short), normaalina (regular) tai pitkänä (long). Toimiva ratkaisu, mutta saattaa aluksi herättää hieman hämmennystä eri kokojen runsaudenpulan vuoksi.

 

Minulle koon valinta oli loppupeleissä helppo juttu, sillä lyhyen viestinvaihdon jälkeen päädyin luottamaan Augustiin. Hän valitsi minulle sekä collarin että t-paidan kohdalla mediumin pitkänä. Värien osalta annoin Augustille myös päätösvaltaa ja mainitsin ainoastaan, että collegen osalta pesty musta voisi olla jees. Hän päätyi lopulta tähän ja t-paidan kohdalla harmaaseen. Kokojen ja värien valinnan jälkeen jäin odottelemaan kamojen saapumista tehtaalta merkille. Tässä kesti hieman Augustin ilmoittamaa alustavaa aikataulua pidempään, mutta hyvää jaksaa odottaa – varsinkin kun kyseessä on korruptiovaatteet.

Helmikuun lopulla talven tuote-erä oli valmis ja pakettini lähtin matkaan. Toimitus tuli UPS:n kautta, joten se oli sujuva ja nopea. Avattuani paketin yllätyin ensinnäkin pakkauksesta itsestään ja kamojen paketoinnista. Paidat oli pakattu ruskeaan litteään pahvilaatikkon, johon oli painettu Asketin logo. Esimerkiksi Acne Studios käyttää vastaavia laatikoita. Itse paketin sisällä meno parani entisestää. Molemmat paidat oli kääritty nätisti silkkipaperiin, minkä lisäksi pakkauksessa oli mukana molempaa paitaa koskeva seloste ja vielä käsin kirjoitettu tervehdys minulle. Kun kyseessä on kuitenkin mahdollisimman halpaan tuotteeseen pyrkivä merkki, on tällainen luksus todella asiallista.

Nätin paketoinnin lisäksi nappiin meni myös koot. Jos siis harkitsee Asketin tuotteiden ostamista, mutta koko mietityttää, kannattaa olla yhteydessä asiakaspalveluun. Collari ja t-paita istuivat juuri kuten toivon näiden kaltaisilla leikkauksilla varustettujen vaatteiden istuvan. Molemmat ovat leikkaukseltaan suoria ja slimmihköjä. Medium long on minulle rinnasta ja hartioista istuva, mutta muutoin riittävän väljä. Näiden ei ole tarkoituskaan olla erityisen löysiä tai tiukkoja vaan juuri sopivia.

Tällä hetkellä olen pessyt t-paidan pari kertaa. En huomannut t-paidan osalta mitään kutistumista. Mitään muitakaan pesusta mahdollisesti seuraavia ongelmia ei ilmennyt. Paita on edelleen pehmeä ja hyvän tuntuinen. Kangas ei ole mitenkään erityisen hienostunutta, mutta hintaan nähden tuote on huikea.

College on toistaiseksi välttänyt pesukoneen käsittelyn. T-paidasta saatujen kokemusten perusteella en ole sen suhteen huolissani. Lisäksi kun collarini on valmiiksi hieman haalistuneeksi pestystä kankaasta, pesussa ei kutistumista lukuun ottamatta edes voi tapahtua mitään järin dramaattista.

Näin lopputulemana olen sitä mieltä, että Asket tarjoaa todella hyvää hyvää vaatetta hintoihin nähden. Collegen hinta on 75 euroa ja t-paidan saa 30 eurolla. Edullisten ja laadukkaiden tuotteiden lisäksi merkki on onnistunut brändäyksessä, mikä ei ole millään tavoin itsestäänselvyys. Asket ei nimessään korosta hintapolitiikkaansa, toisin kuin vaikkapa jo aiemmin mainittu Lean Garments. On myös huomattava, että Asket kuulostaa ääneen lausuttuna ja huokuu skandinaavista minimalismia. Tämä on otettu huomioon myös merkin verkkokaupan ulkoasussa ja logossa, jotka ovat molemmat vähäeleisen tyylikkäitä. Huomaa kyllä, että Asket on lähtöisin Ruotsista, jossa nämä hommat tunnutaan osaavan. Toimiva brändi houkuttelee ostajiksi muutakin kuin hintatietoisinta asiakaskuntaa antamalla ostokselle lisäarvoa. Ennustan, että tätä menoa jatkaen Asketista kasvaa yksi varteenotettavimmista pelureista genressään.

Disclaimer: korruptioyhteistyö


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


Seuraavaksi