Ulkoilu, retkeily ja vaeltaminen ovat viime vuosina nousseet jälleen ajankohtaiseksi liikuntamuodoksi ja käsittääkseni tämä trendi koskee myös foorumin käyttäjäkuntaa. Ainakin itse voin helposti sanoa, että luonto kiinnostaa.

Olisi mielenkiintoista kuulla muiden kokemuksia mm. eri valmistajien varusteista, reissuilla käytetyistä eväistä sekä potentiaalisista retkikohteista ja reiteistä. Esimerkiksi oktopusilta olisi mukava saada koottu stoori Kebnekaisen vaelluksesta.

Itselläni on syksyllä ohjelmassa 3-4 useamman päivän vaellusta Etelä-Suomen maastossa sekä satunnaisia päiväreissuja lähiseudulla Nuuksiossa. Pidemmät reissut suuntautuvat näillä näkymin ainakin Repovedelle, Evolle ja Helvetinjärvelle. Haaveissa siintää myös viikon mittainen vaellus jossain Lapin kansallispuistoista tai erämaista, mutta tämä aikaisintaan ensi vuonna.

Ohessa fiiliskuvia Nuuksiosta oman ig:ni puolelta:

Kuva


Kuva
Hyvä ketju!
Pitäisi aloittaa eräjormailu uudestaan, hieno harrastus. Tosin metsässä nukkuminen tuntui jo viisi vuotta sitten ihan hirveältä eli pitänee keskittyä päiväretkiin.

Frendi vuokraa kevyitä veneitä. Mahdollistaa monipuoliset vaellukset vesistöjen äärellä ja myös koskien laskun (ainakin tiettyyn rajaan asti):
http://packrafting.fi/fi
Syksyllä olis tarkoitus mennä itäkairaan (Savukoski, Kemihaara) viiden päivän reissulle. Ohjelmassa tietysti ainakin yksi yö laavussa ja ehkä pari autiotuvassa. Mökki on myös mutta katsotaan nyt kuinka monta yötä siellä malttaa nukkua. Pääasiallinen tarkoitus on tietysti kanalinnun metsästys mutta eipä tuo riista niin paljon itseä kiinnosta joten enemmän menee samoilun, luonnosta nauttimisen sekä eväiden syömisen puolelle. Suomessa on kyllä paljon hienoa luontoa ja siitä nauttiminen on suhteellisen helppoa ja halpaa! Halpuus ei tietysti koske välineitä.
Mun Kebnekaise-rapsa pendaa sitä että jaksan skannata filmikuvat ja käsitellä ne. Instagramistahan löytyy koko retkestä jonkinlainen rapsa, mutta vuoden taakse (aloituspäivä oli ehkä 22.7.) scrollaaminen on vähän työlästä.

Tälle kesälle en ole vielä ehtinyt metsään nukkumaan, mut just nyt juoksen kyllä marja- ja sienireissuilla sen mitä suinkin ehdin. Nuuksiosta löytyy omat suosikkimestat päiväretkille, Sipoonkorvessakin on tullut jonkin verran käytyä mutta sinne on mun mielikuvissa ainakin huonommat kulkuyhteydet julkisilla.

Tavoitteena oli tällekin kesälle ottaa joku reippaampi retki, mutta juuri nyt näyttää siltä että homma jää ensi kesälle.
Oltiin jokavuotisella (jo tokaa kertaa) yön yli retkellä vaimon ja naskin kanssa Kattilassa. Kolmisen kilsaa poika jaksoi metsään päin ja koko päivä oltiin täysin yksin. Sitten kun oltiin jo nukkumassa niin joku jannu painoi tonteille ja sohi lampulla telttaa. Rupes hakkaamaan puuta ja sahaamaan ja jatko tätä aamuneljään. Ei sillä että olisin kyllä muutenkaan siinä pikkunurkassa saanut nukuttua. Aamulla onneks paukuteltin Trangiaa kostoks. Kyseessä siis pari kilsaa lähimmästä tiestä oleva lampi, jonka rannalla ei edes ollut ympäri kulkevaa polkua. Miksi sen piti sinne osua :D Eikai tuolla sais ees omia tulia tehdä. Hyvä reissu silti, pitäs enemmänkin tehdä kun skidi selkeesti tykkää.
^Hieno meininki! Vituttaa jengi jotka eivät ole sisäistäneet jokamiehen oikeuksia ja velvollisuuksia eivätkä osaa ottaa muita luonnossa liikkujia huomioon. Olisi varmaan helmi saapua väsyneenä jollekin autiotuvalle päivän vaelluksen jälkeen ja huomata ettei kämpässä ole ainuttakaan klapia jäljellä.
Viimeksi muokannut hannes, 27 Heinä 2016, 01:19. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Juuh en tiiä mitä klapeja se hakkas. Ehkä jotain kaatuneita puita, toivottavasti ei kaatanut eläviä. Vituttaa kyllä katsella ihmiskäden jälkiä mestassa, jossa niitä ei pitäisi näkyä.

Ihan yksikseen tehty yöpymisen sisältävä reissu kiinnostaa kyllä, saisi tehtyä hyvän patikkasiivun kantamusten kanssa. Miten muuten on, Voiko Nuuksiossa yöpyä tilapäisesti yhden yön verran periaatteessa missä vain (näin olemme tähän mennessä tehneet)? Vähän ristiriitaista infoa asiasta, kun monessa paikassa sanotaan, että leiriytyä/telttailla saa vain merkityillä alueilla, mutta tilapäinen yöpyminen on kai lain tasolla eri asia kuin telttailu ja jokamiehen oikeus.
^Käsittääkseni Nuuksiossa kansallispuistona on rajoitettu leiriytyminen vain sille osoitetuille alueille. Tämä siis koskee myös tilapäistä yöpymistä pl. hätämajoite. Toki jokamiehenoikeuksien mukaan saa retkeilijä telttailla ja majoittua periaatteessa missä vain kunhan siitä ei aiheudu haittaa ympäristölle. Luonnonsuojelualueilla on kuitenkin yleensä aluekohtaisia rajoituksia, jotka löytyvät luontoon.fi osoitteesta. Joku viisaampi saa korjata jos olen aivan väärässä.

Ihan mielenkiinnosta, tarkoittaako tilapäinen majoittuminen teillä laavukangaata/loudetta tai riippumattoa vai vedättekö ihan taivasalla?
On se ihan teltta toki. Tämä rajoite tuli meille itseasiassa tietoon vasta tänä vuonna mutta sääntöä on siis omalla toiminnalla venytetty. Mutuilen silti, että yksi yö teltassa menee tilapäiseen yöpymiseen, mutten toki lakia osaa tähän lainata.
Lue lisää alueelta Kulttuuri & lifestyle tai katso uusimmat viestit.